2,4 miliarde de euro: miza luptei dintre Udrea, Oprescu şi primarii de sector. Sunteţi de acord cu păstrarea sectoarelor în forma actuală?

de:
19 ian. 2011
1 afișări
2,4 miliarde de euro: miza luptei dintre Udrea, Oprescu şi primarii de sector. Sunteţi de acord cu păstrarea sectoarelor în forma actuală?

Acest buget unic, la nivelul Capitalei, ar urma să fie controlat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, conform proiectului de lege propus de deputaţii PDL Vasile Gherasim şi Bogdan Cantaragiu. Consilierii, care ar urma să fie în număr de 90, ar fi aleşi pe sistem uninominal, aşa cum sunt aleşi acum parlamentarii. În schimb, Primarul General al Capitalei ar urma să fie ales ca şi până acum.

În orice caz, rolul primarilor de sector ar fi mult diminuat, iar consiliile locale de sector, desfiinţate. Primarii de sector nu ar mai urma să controleze bugete proprii. Ei ar fi aleşi dintre consilierii generali, nu prin vot direct, ci chiar de către colegii din Consiliu.

Este firesc ca cel mai mare duşman al acestui proiect de lege să fie primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, primarul de sector care dispune de cele mai mari fonduri. Bugetul pe anul 2010 al Sectorului 1 a fost de 1,3 miliarde lei, adică 319 milioane euro. Elena Udrea, preşedintele PDL Bucureşti, îl acuză pe blogul propriu pe Chiliman că face parte din oamenii care s-au „dedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână”. Ministrul mai scrie că „s-a ajuns în situaţia ca Sectorul 1 să aibă un buget de 1,8 miliarde de lei, în timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane. Adică de 6 ori mai mult, în condiţiile în care populaţia Sectorului 1 este mai mică”. Ce nu precizează Elena Udrea este faptul că acest buget este format din banii încasaţi din taxe şi impozite la nivel de Sector, deci este normal ca în sectorul 1, unde contribuabilii plătesc mai mult, bugetul să fie mai mare.

Elena Udrea propune însă ca soarta sectoarelor Bucureştiului să fie hotărâtă prin referendum, iar aici pare să fie de acord cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care i-a cerut primarului Oprescu organizarea unui astfel de referendum. Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, i-a solicitat marţi edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, să sprijine organizarea unui referendum prin care bucureştenii să-şi poată exprima opinia în legătură cu desfiinţarea sectoarelor. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, susţine şi el organizarea referendumului. Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, susţine proiectul de lege al partidului său, pentru crearea unui singur buget la nivelul Capitalei.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, este şi el de acord să lase această chestiune la alegerea bucureştenilor: el a declarat, marţi, că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util şi că el crede într-un “Bucureşti compact”. “Trebuie să fie un singur buget, nu şapte”, a mai Oprescu, referindu-se la faptul că sectoarele Capitalei, şase la număr, au fiecare câte un buget, iar municipalitatea bucureşteană, un altul.

Suma totală pe care ar urma să o controleze Consiliul General şi primarul general în formula propusă de PDL şi susţinută de Oprescu, a unui buget unitar, s-ar ridica undeva în jurul a  10 miliarde lei, dacă luăm în calcul bugetele locale pe 2010. În 2010, bugetul Municipiului Bucureşti s-a ridicat la peste 5,5 miliarde de lei. Bugetul sectoarelor s-a ridicat la următoarele valori: Sectorul 1 – 1,3 miliarde lei; Sectorul 2 – 763 milioane lei; Sectorul 3 – 772 milioane lei; Sectorul 4 – 545 milioane lei; Sectorul 5 – 400 milioane lei; iar Sectorul 6 – 739 de milioane lei.

Vă invităm să vă exprimaţi opinia asupra Legii Capitalei, propuse de PDL: Vreţi ca sectoarele să rămână organizate ca şi până acum sau să existe un singur buget, la nivel de Municipiu?

Cookies