2 miliarde de euro! Asta este suma pe care a cerut-o Primăria Sectorului 4 din bugetul PNRR

22 iun. 2021
193 afișări
2 miliarde de euro! Asta este suma pe care a cerut-o Primăria Sectorului 4 din bugetul PNRR

Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, a propus autorităților alocarea a nu mai puțin de 2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență în vederea realizării mai multor proiecte din domenii cruciale pentru calitatea traiului, precum sănătatea, infrastructura și educația.

Potrivit Primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, reprezentanții Sectorului 4 au propus Ministerului Fondurilor Europene finanțarea mai multor proiecte ce ar urma să fie realizate pe aria sectorului. Acestea ar urma să coste nu mai puțin de 2 miliarde de euro și vizează categorii cheie precum sănătatea, infrastructura urbană, dar și educația. Dacă această propunere va fi aprobată, atunci ar urma ca finanțarea să vină din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potriviti Bucureștifm.ro

„Dacă avem bani, mâine putem să băgăm excavatoarele”, spune Daniel Băluță

Edilul motivează propunerea pe seama decalajului de dezvoltare dintre nordul și sudul Capitalei. Acest deficit de dezvoltare este rezultatul neglijării vreme de 30 de ani a Sectorului 4, a spus Daniel Băluță.

Din punct de vedere al gradului de maturitate al proiectelor înaintate, Daniel Băluță spune că proiectele legate de școli se află în stadiul de contract semnat și autorizații de construire. Într-un stadiu similar se află și proiectele ce vizează infrastructura rutieră și cea de sănătate. De asemenea, ar putea fi plantați 200 de mii de copaci, dacă s-ar primi finanțare prin PNRR, spune Băluță.

Mai mult decât atât, Primăria Sectorului 4 are în lucru o serie de proiecte de anvergură. Dintre acestea, numai proiectul de regenerare urbană este estimat la o valoare de circa 1 miliard de euro. Nu în ultimul rând, Daniel Băluță a precizat că ar putea să se construiască 2 parcuri.

Pentru a înțelege mai bine situația, Executivul European cere ca proiectele propuse pentru finanțare prin PNRR de către fiecare stat să fie la un grad ridicat de maturitate, astfel încât să poată primi finanțare în proporție de 100% până în 2023 și să fie finalizate până în 2026.

„Dacă mâine avem banii, mâine putem să băgăm excavatoarele, să aducem mii de muncitori în Sectorul 4”, a declarat Daniel Băluță la București FM.

Primarii sectoarelor din Capitală au transmis o scrisoare deschisă către Florin Cîțu

Primarii celor șase sectoare au cerut ca instituţiile pe care le reprezintă să fie eligibile pentru PNRR, printr-o scrisoare comună adresată premierului Florin Cîţu, precum şi miniştilor Dezvoltării şi Investiţiilor, Attila Cseke, respectiv Cristian Ghinea.

„Luând în considerare principiile enunţate în PNRR, în special cele privind descentralizarea şi rolul autorităţilor locale, solicităm sprijinul dumneavoastră de a analiza şi include sectoarele, în calitatea lor de subdiviziuni administrative teritoriale, în varianta finală a PNRR, în categoria solicitanţilor, respectiv beneficiarilor eligibili, direcţi sau indirecţi.

Propunem ca acest lucru să fie realizat: prin indicarea unică şi generică în cadrul PNRR a faptului că eligibilitatea enunţată pentru municipii include inclusiv eligibilitatea sectoarelor Municipiului Bucureşti sau prin indicarea în cadrul fiecărui pilon şi componentă a sectoarelor municipiului Bucureşti în calitate de solicitanţi, respectiv beneficiari eligibili, direcţi sau indirecţi”, au transmis edilii în scrisoarea respectivă.

Cookies