BAZAR

180 de ani de la nașterea lui JOHN VENN: DIAGRAMA LUI VENN, SĂRBĂTORITĂ CU UN DOODLE

180 de ani de la nașterea lui JOHN VENN: DIAGRAMA LUI VENN, SĂRBĂTORITĂ CU UN DOODLE JOHN VENN a fost un logician și filozof englez. Este celebru pentru introducerea așa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii ca: teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică.

180 de ani de la nașterea lui JOHN VENN: JOHN VENN s-a născut în 4 august 1834 şi a murit la 4 aprilie 1923, la vârsta de 88 de ani. JOHN VENN s-a născut în 1834 la Hull, Yorkshire. Mama lui, Martha Sykes, originară din Swanland, în apropiere de Hull, a murit când John era fraged copil.

În momentul nașterii lui JOHN VENN, tatăl său, Henry Venn păstorea parohia din Drypool, lângă Hull. El provenea dintr-o familie distinsă. Tatăl său, bunicul lui JOHN VENN, reverendul John Venn, fusese paroh la Clapham, în sudul Londrei.

El a condus așa numita sectă Clapham, un grup de creștini evangheliști, care se întâlneau în biserica sa și propovăduiau reforma închisorilor și abolirea sclaviei și a sporturilor violente.

JOHN VENN a primit o educație strictă. Familia îl destinase carierei clericale, conform pildei bunicului și a tatălui. . După ce a învățat un timp la Școala Highgate, a fost înscris în 1853 la la Colegiul Gonville and Caius din Cambridge.

JOHN VENN l-a absolvit în 1857 și, la scurt timp după aceea a fost ales profesor asistent la acest colegiu. El a fost hirotonisit diacon la Ely în 1858 și a devenit preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de științe morale.

Principalul domeniu de interes al lui JOHN VENN a fost logica, el devenind autorul a trei cărți cu acest subiect:The Logic of Chance (Logica aleatoare), o introducere în teoria probabilității de frecvență,Symbolic Logic („Logica simbolică”) (1881), în care a prezentat, între altele diagramele care îi poartă numele, și The Principles of Empirical Logic’ (Principiile logicii empirice) (1889).

180 de ani de la nașterea lui JOHN VENN: În 1883 JOHN VENN a fost ales membru al Societății regale din Londra. În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învățat și predat, numită Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349-1897.

JOHN VENN a început o compilație de note biografice ale studenților de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883-1958), și publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 și 1953.

Metoda diagramelor Venn reprezintă o modalitate de verificare a validității inferențelor (imediate și mediate) prin reprezentări grafice. Metoda in sine constă în intersectarea unui număr de cercuri, fiecare cerc reprezintă un termen al inferenței.

Sursa: Wikipedia

180 de ani de la nașterea lui JOHN VENN: 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button