ARHIVA B365

17 răniţi în incendiul din clubul Colectiv, transportaţi la spitale din Olanda şi Belgia

MApN anunţă, într-un comunicat de presă, că va derula în acest week-end misiuni umanitare cu aeronave militare. Iată comunicatul remis B365.ro de MApN:

„Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor efectua în noaptea de vineri spre sâmbătă,  două misiuni umanitare de urgenţă către Rotterdam, Olanda (ora aproximativă de decolare 3.30), şi Bruxelles, Belgia (ora aproximativă de decolare 5.00) pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la clubul „Colectiv”.

Către Olanda vor fi transferaţi nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt pacienţi, dintre care trei ventilaţi.
Pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din M.Ap.N.

Misiunile sunt executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne”.

Potrivit Realitatea Tv, apropiaţii lui Daniel Ciobanu, unul dintre răniţii din Colectiv, acuză autorităţile că nu vor să-i transporte pe răniţi în spitalele din străinătate şi că aceştia riscă să moară de septicemie, după cum le-ar fi spus medicii. Potrivit medicilor din România, transferul lui Daniel Ciobanu la un spital din Israel a fost amânat din cauza medicilor din Tel Aviv, care au spus că starea pacientului nu permite transferul în Israel.

In cursul zilei de vineri, premierul interimar Sorin Campeanu a declarat ca sambata dimineata va pleca probabil un avion militar cu 8 dintre victimele incendiului de vinerea trecuta catre Olanda, iar dupa-amiaza exista posibilitatea ca alti 8 sa fie selectionati pentru a fi tratati in Belgia. Campeanu a mai precizat ca autoritatile vor deconta cheltuielile de tratament cazurile tratate in exterior, suma putand ajunge la 100.000 – 150.000 de euro de persoana, noteaza HotNews.ro.

Potrivit premierului interimar, raman internate 127 persoane, iar multe sunt inca in stare grava. Mai mult decat atat, exista riscul revenirii unora dintre pacientii externati cu probleme la nivelul cailor aeriene.

„Vom deconta cheltuielile de tratament pentru acele cazuri care vor fi tratate in exterior”, a precizat Campeanu, adaugand ca „si-au manifestat disponibilitatea pentru preluare: Olanda, Belgia, Israel, Germania, Franta si exista si tratative cu Marea Britanie”.

„Maine dimineata va pleca probbail un avion militar cu 8 pacienti catre Olanda. Maine dupa-amiaza exista posibilitatea ca alti 8 sa fie selectionati pentru a fi tratati in Belgia”, a mai declarat Campeanu, adaugand ca selectia se face de catre o comisie din care fac parte si medicii din tarile care vor prelua cazurile.

Cheltuielile pot fi decontate din fondul de rezerva al Guvernului sau de la Casa de Asigurari, iar suma poate ajunge la 100.000, 150.000 de euro de persoana.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button