ÎN BUCUREȘTI

160.000 de euro daune pentru expunerea lucrării ”Arca lui Noe” în București

Sculptorul Virgil Scripcariu susține că a fost obligat de instanță să plătească daune de 160.000 de euro, alături de Librăria Cărturești, pentru că a expus o operă de artă pe un teren privat.

Sculptorul Virgil Scripcariu susține că a fost obligat de instanță să plătească daune de 160.000 de euro, alături de Librăria Cărturești, pentru că a expus opera de artă Arca lui Noe pe un teren privat.

„160000 Euro este suma pe care, împreuna cu Librăria Cărturești, trebuie să o plătim celui care a devenit proprietarul terenului din fața clădirii de pe Blvd.Magheru. De ce? Pentru prezența lucrării Arca lui Noe pe acest loc, între 2008 și 2015. Reclamantul a cumpărat terenul împreună cu drepturile litigioase “prezente, trecute și viitoare”. Prin urmare, a avut dreptul de a ne acționa în instanță “sculptorul Virgil Scripcariu și Librăria Cărturești”. A cerut despăgubiri pentru folosirea terenului, la momentul când el nu era încă proprietar”, a scris Virgil Scripcariu, miercuri, pe Facebook.

Sculptorul susține că la momentul montării operei de artă, terenul era domeniu public:

„La momentul montării Arcei, decembrie 2007, terenul era domeniu public. Astăzi, 10 martie 2021, un executor judecătoresc a înștiințat cele două părți că în 24 de ore trebuie plătite sume care depășesc 160000 Euro, cuprinzând despăgubirile pentru folosirea terenului, cheltuieli de judecată și executare”.

Arca lui Noe.Prima instanță a considerat că nu a existat prejudiciu

Scripcariu spune că prima instanță de judecată le-a dat dreptate, considerând că nu a existat niciun prejudiciu, însă decizia finală a fost diferită.

„Arca lui Noe, lucrare de artă, a fost realizată pentru festivalul Europalia 2007, în cadrul programului Agorafoly, prin care 27 de artiști și-au reprezentat țările din Uniunea Eurpeană, expunând lucrări de artă în spații publice centrale ale orașului Bruxelles. Mi-a revenit atunci curtea Muzeului de Artă din capitala europeană, loc în care Arca a stat două luni. În timpul șederii la Bruxelles, am primit invitația de la Cărturești-Verona de a expune Arca în fața librăriei, pe un spațiu verde de 465 mp. Montarea s-a făcut în decembrie 2007. Arca a rămas acolo până în iunie 2015, devenind un reper urban. La acel moment hotărâsem să duc lucrarea într-o fabrică, în vederea restaurării. ICR Londra mă invitase să expun Arca la Leicester, pentru perioada campionatului mondial de rugby din acea toamnă. Până la urmă, primăria din Lecester nu și-a dat acceptul, invocând riscul de vandalizare. M-am mirat atunci, căci în sutele de săptămâni de la București Arca nu suferise nicio agresiune. În prezent, Arca este expusă în cadrul Fermei pedagogice, la Săbăreni, lângă București”, a mai scris sculptorul Virgil Scripcariu pe Facebook.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button