UPDATE MAE: Proprietarul camionului cu 71 de refugiaţi morţi NU este român

de:
28 aug. 2015
0 Afișari
UPDATE MAE: Proprietarul camionului cu 71 de refugiaţi morţi NU este român

UPDATE: Consulatul General al României la Szeged a fost notificat oficial de către autorităţile ungare astăzi, 29 august 2015, cu privire la faptul că cetăţeanul român se află în continuare reţinut în arestul poliţiei din Kecskemét, Bacs-Kiskun, Ungaria.
Acesta a fost reţinut pentru trafic de persoane în urma unui accident petrecut pe autostrada M5 din Ungaria. Până în acest moment, acesta nu a solicitat asistenţă consulară din partea oficiului
consular român din Szeged.
Consulatul General al României la Szeged menține legătura cu autorităţile ungare în acest caz, informează MAE într-un comunicat de presă remis sâmbătă. 

În total, patru persoane au fost arestate în cazul celor 71 de imigranţi găsiți morți în Austria. Acestea sunt proprietarul camionului – un cetățean bulgar de origine libaneză -, alți doi bulgari și un afgan. Ei se află, în prezent, după gratii, în Ungaria, informează realitatea.net.

Ieri, 71 de refugiați sirieni au fost găsiți morți într-un camion abandonat, pe o stradă din Austria. Oamenii se sufocaseră în mașină.

În prezent, 18 cetățeni români sunt reținuți în Ungaria pentru trafic de persoane, după ce la cele 16 persoane reținute în zilele de 26 și 27 august li s-au mai adăugat două care se află în arest la Szeged, respectiv în Fejer, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Raluca Lunculescu.

Unul dintre cei 18 români a fost reținut după ce s-a răsturnat cu camionul în care transporta mai mulți refugiați. Zece persoane au fost ranite.

„A fost un accident pe autostrada M5 din Ungaria. Șoferul implicat în acest accident, care este cetățean român, în mașina căruia s-au găsit mai multe persoane, a fost reținut, este cercetat pentru trafic de persoane. A fost doar ușor rănit, transportat într-o primă fază la spital, ulterior a fost reținut și cercetat pentru trafic de persoane. Mai avem un caz în Fejer, unde, de asemenea, un român a fost reținut și este cercetat pentru trafic de persoane”, a spus Raluca Lunculescu.

Ea a precizat că șoferul implicat în accidentul de pe autostrada M5 este reținut la Szeged.

Politia ungara a precizat ca l-a arestat pe cetateanul roman care se afla la volanul camionetei rasturnate pe autostrada M5, acesta fiind suspectat de trafic de persoane, potrivit stirileprotv.ro.

Ambasada României la Budapesta anunțat că a fost informată, vineri, de către poliţia ungară, despre faptul că 4 cetăţeni români au fost reţinuţi la data de 26 august 2015 în Budapesta, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane.

Potrivit informării poliţiei ungare, cei 4 cetăţeni români vor fi audiaţi în cursul zilei de vineri, 28 august 2015.

MAE reamintește că în cursul zilei de joi, 27 august 2015, alţi 12 cetăţeni români suspectaţi de trafic de persoane au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţile ungare, cu propunerea de arestare preventivă.

În prezent, toţi cei 16 cetăţeni români se află în arestul poliţiei din Budapesta.

Până în acest moment, niciun cetăţean român nu a solicitat asistenţă consulară.

Ambasada României la Budapesta monitorizează cazul, menţine legătura cu autorităţile ungare în vederea obţinerii unor elemente de noutate privind situaţia juridică a cetăţenilor români fiind pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor legale.

Cookies