150 de tone de substanțe toxice, depozitate precar într-un grajd din Bragadiru! „Agent Orange”, folosit de SUA în războiul din Vietnam. Risc de malformaţii şi cancer

02 iul. 2021
245 Afișari
150 de tone de substanțe toxice, depozitate precar într-un grajd din Bragadiru! „Agent Orange”, folosit de SUA în războiul din Vietnam. Risc de malformaţii şi cancer

Aproximativ 150 de tone de substanțe toxice numite Agent Orange și importate în 2003 din Germania sunt depozitate în prezent într-un mod precar într-un grajd din orașul Bragadiru, aproape de București.Substanța toxică, utilizată drept erbicid, a fost folosită de SUA în războiul din Vietnam. Substanţa este extrem de periculoasă și cu toate că nu este recunoscută drept armă chimică, are aceleași proprietăți. Risc imens de malformaţii şi cancer.

Aproximativ 150 de tone de Agent Orange, o substanţă chimică extrem de periculoasă, care a fost folosită de americani în războiul din Vietnam drept armă chimică, sunt depozitate în prezent într-un grajd din orașul Bragadiru, aproape de Bucureşti. Se pare că erbicidul extrem de toxic a fost adus în România începând cu anul 2003, din Germania.

Autoritățile române știu de existența depozitului de substanțe toxice

Cu toate că autoritățile române știu de acest lucru, abia în anul 2016 a fost deschis un dosar penal cu privire la Agentul Orange, cu toate că au ajuns din 2003 în țară. Ele sunt depozitate în prezent sub sigiuliu, într-un fost grajd din Bragadiru, fără să fie supravegheate, arată o anchetă realizată de Observatornews.ro.

Ce spune Octavian Berceanu despre această situație

Se pare că dosarul s-a plimbat de colo-colo, întai fiind în atenția procurorilor antimafia, ca apoi să se întoarcă la Poliţia Ilfov, la Parchetul Cornetu şi mutat din nou la Parchetul pe lângă Tribunalul Ilfov. Încă se fac verificări pentru infracţiunile de contrabandă calificată şi trafic de substanţe toxice.

„E problema că ele expirau în Germania şi atunci neutralizarea lor era destul de costisitoare, este una din probabilităţi. Aşa că substanţele chimice, unele dintre cele mai toxice din lume, au fost ascunse în România. În acte, au fost numite „marfă”, în realitate au devenit deşeuri periculoase ţinute lângă locuinţele oamenilor”, a spus Octavian Berceanu, comisar-şef Garda de Mediu.

Ultima verificare a depozitului, fix acum un an în luna iulie

Berceanu mai spune că a început o învestigație, mai ales că este vorba de un deșeu periculos. Cu toate acestea, în cinci ani, încă nu se știe modul în care această marfă a fost recepționată și importată în România, mai ales că existau înscrisuri pe ambalaje care demonstrau că produsul era expirat de ani de zile, având etichete din secolul trecut.

Trei firme sunt implicate în acest import, două româneşti şi una din Germania

„Nu prezenta la momentul respectiv vreun pericol, locaţia respectivă fiind închisă, acoperită şi sigilată. În caz de scurgeri dintr-un recipient aceasta poate fi absorbită. E un habitat controlat, ca o cuvă”, a mai spus Octavian Berceanu, comisar-şef al Gărzii de Mediu.

Agentul Orange, proprietăți de armă chimică fără să fie recunoscută drept una

Se pare că această substanță, folosită în mod normal drept erbicid, este foarte periculoasă având efecte asemănătoare unei arme biologice ce poate afecta ani întregi și mai multe generații la rând. Mai mult, un expert în sănătate a explicat că este un adevărat risc major pentru securitatea națională și sănătate publică.

Acesta a devenit cunoscut în principal în războiul din Vietnam, atunci când armata SUA a pulverizat milioane de litri de Agent Orange deasupra junglei din Vietnam, dorind să distrugă terenurile și să le lase fără frunze pentru a putea lupta mai bine împotriva luptătorilor de gherilă asiatici. Totuși, efectele biologice ale acestor atacuri au fost extrem de devastatoare pentru populaţie.

Milioane de oameni au fost afectați

Agent Orange este un erbicid și substanță chimică defoliantă, una dintre erbicidele Rainbow de „utilizare tactică”. Este cunoscut pe scară largă pentru utilizarea sa de către armata SUA ca parte a programului său de război erbicid, Operațiunea Ranch Hand, în timpul războiului din Vietnam din 1961 până în 1971.

Este un amestec de părți egale din două erbicide, 2,4,5-T și 2,4-D. Pe lângă efectele sale dăunătoare asupra mediului, urmele de dioxină (în principal TCDD, cea mai toxică de acest tip) găsite în amestec au cauzat probleme majore de sănătate.

Până la patru milioane de oameni din Vietnam au fost expuși defoliantului. Guvernul Vietnamului spune că până la trei milioane de persoane au suferit boli din cauza Agentului Orange, iar Crucea Roșie a Vietnamului estimează că până la un milion de persoane sunt cu dizabilități sau au probleme de sănătate ca urmare a contaminării cu Agent Orange.

Defecte congenitale la copii

Un studiu epidemiologic realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a arătat că a existat o creștere a ratei defectelor congenitale a copiilor personalului militar ca urmare a Agent Orange.

Peste 3.100.000 de hectare de pădure au fost defoliate. Defolianții au erodat acoperirea copacilor și stocul forestier de răsaduri, ceea ce face dificilă reîmpădurirea în numeroase zone. Diversitatea speciilor de animale s-a redus brusc în contrast cu zonele neafectate.

Milioane de persoane au dezvoltat malformaţii, boli mintale, cancer şi diferite diformităţi, fiind vorba de un adevărat atac chimic mortal. Dioxina, o substanţă toxică din agentul Orange, se pare că afectează pielea umană.

FOTO captura video Observatornews.ro

Cookies