15 ani de Undercloud, Festivalul de Teatru care vrea să salveze Calea Griviței din București; Ce făceau la 15 ani Nora Iuga, Florin Iaru și mulți alți prieteni ai festivalului

09 iun. 2022
63 afișări
15 ani de Undercloud, Festivalul de Teatru care vrea să salveze Calea Griviței din București; Ce făceau la 15 ani Nora Iuga, Florin Iaru și mulți alți prieteni ai festivalului
15 ani de Undercloud, Festivalul de Teatru care vrea să salveze Calea Griviței din București; Ce făceau la 15 ani Nora Iuga, Florin Iaru și mulți alți prieteni ai festivalului

Luni, 13 iunie, de Rusalii, avem întâlnire “sub nori”: începe Festivalul de Teatru Independent Undercloud. Între 13 și 19 iunie, Calea Griviței prinde viață și se umple de spectacole de teatru, dans, performance, expoziții și concerte, într-un demers unic al UNDERCLOUD de a revitaliza zona și de a transforma festivalul într-o experiență care să pună Bucureștiul pe harta internațională a evenimentelor culturale.

afis, undercloud
Afiș UNDERCLOUD.

Ne așteaptă sub nori Maia Morgenstern cu spectacolul „Povestiri Culese” și lansarea cărții „Nu sunt eu”, Marian Râlea și Richard Bovnoczky în „Noaptea Bufonilor”, Gheorghe Visu –„Cenușa”Vlad Ivanov„Dewaere – De vrai”-, Marius Manole în filmul „Care dintre noi”, Tudor Istodor, Mirela Zeța și Vlad Logigan în „Dragostea durează 3 ani”, Ioana Marchidan –„Reverse Discourse”– + Florina Gleznea. Evenimentele conexe sunt marcate de apariții surprinzătoare, oferind o ocazie unică de a fi față în față cu Nora Iuga, Florin Iaru, Dar Mircea Cipariu (V.I.P – Vin, Intimitate, Poezie), Alexa Visarion (Conferința-Dialog „Ce are teatrul și nu are Biserica? Ce are Biserica și nu are Teatrul?”), Nicu Alifantis (Concert cu muzică din spectacolele de teatru), Mirela Trăistaru (Painting Performance „Now”).

UNDERCLOUD, festivalul de teatru care revitalizează Calea Griviței din București. Chris Simion: “Propun o reformă culturală”
UNDERCLOUD, festivalul de teatru care revitalizează Calea Griviței din București. Chris Simion, director Undercloud: “Propun o reformă culturală”

După 15 ani de festival, prietenii UNDERCLOUD au fost întrebați: Ce-ți inspiră 15 ani? Mai jos, răspunsurile, exclusiv pentru B365.ro.

Învățam să fumez în curtea liceului și îmi doream blugi Levi’s. Toată adolescența mi-am dorit blugi Levi’s și parfum Chanel”

rozana, mihalache
Rozana Mihalache: „Mă dădeam cu ruj în tramvaiul 21. Mergeam pe Calea Victoriei și visam că într-o zi să locuiesc lângă Cișmigiu”. Foto credit Undercloud.

Rozana Mihalache, coordonator artistic Green House și scriitor: „ La 15 ani supraviețuisem eclipsei totale de soare și a cel puțin uneia de inimă. Învățam să fumez în curtea liceului și îmi doream blugi Levi’s. Toată adolescența mi-am dorit blugi Levi’s și parfum Chanel. Mă îndrăgosteam de bărbați nepotriviți și mult mai mari decât mine – ca de exemplu Al Pacino. Mă dădeam cu ruj în tramvaiul 21. Mergeam pe Calea Victoriei și visam că într-o zi să locuiesc lângă Cișmigiu. Un băiat dintr-a 11-a striga după mine că am picioare frumoase. Ani mai târziu, în curtea de la Green Hours, “Muri” – poetul Ion Mureșan – mi-a zis că am picioare stângace și că mi le va elogia într-un poem. Nici până în ziua de azi nu știu dacă a făcut-o. Voiam să învăț să dansez tango și să fug de-acasă. Încă nu-mi plăcea Nina Simone. Beam vin roșu și tânjeam să ajung la Paris. Am murit prima mea moarte mică. La 15 ani mă simțeam mai bătrână decât Úrsula din “Un veac de singurătate”.

nora, iuga
Nora Iuga. Foto credit Undercloud.

La 15 an ani mă rugăm în genunchi, la Dumnezeu, să-l delege pe domnul Negel, Purtătorul de Cuvânt al Casei Regale, să mă ceară de nevastă pentru cel mai frumos Rege de pe mapamond, Mihai I”

Nora Iuga, poet, traducător: „La 15 ani nu-mi amintesc să mi se fi lipit ceva de creier ca un abțibild…poate fiindcă pe atunci, la școlile de fete nu învățau băieți. Și nici Vica, servitoarea, nu-mi mai spunea povești! Țineam poza Regelui Mihai pe peretele de care era lipit patul meu. Și înainte de a mă vârî sub plapumă, mă rugăm în genunchi, la Dumnezeu, să-l delege pe domnul Negel, Purtătorul de Cuvânt al Casei Regale, să mă ceară de nevastă pentru cel mai frumos rege de pe mapamond, Mihai I. Dar, rugăciunile mele au ajuns probabil la altă adresă. Cu atât mai bine…”.

gabriela, toma
Gabriela Toma visa la Mexic la 15 ani. Foto credit Undercloud.

La 15 ani am început să visez prima călătorie în Mexicul plin de culoare, savori, de chipuri mayașe și aztece”

Gabriela Toma, scriitor, este preocupată de numeroase forme de expresie, situate la granița dintre arte. Iubește  America Latina. A fost în Mexic de trei ori iar în prezent coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală ale MNRL, printre care și festivalul cultural latino-american.

Gabriela Toma, scriitor: „La 15 ani am cunoscut cuvântul „ciudad” și cineva mi-a spus că în spaniolă înseamnă „oraș”. Așa că am început să visez prima călătorie în Mexicul plin de culoare, savori, de chipuri mayașe și aztece. Am urcat primele trepte ale piramidei și am gustat pentru prima oară mango și nopal. Drumurile aveau șase benzi și pe acolo trecuse la un moment dat Moctezuma şi Nezahualcoyotl. Treceam și eu, cu gândul de a rămâne în acel Ciudad în care nu te simți niciodată atât de singur. O lumină caldă îmbrățișa copacul tule. Am urcat pe rădăcinile sale puternice, care străpunseseră solul. În acea clipă, în acel loc, omul avea răbdare cu timpul, îl prețuia precum mâncarea binecuvântată, precum ploaia sau soarele. Am așteptat 13 ani că lucrurile astea toate să se întâmple”.

florin, iaru
Florin Iaru: „Trupele Pactului de la Varșovia intraseră în Cehoslovacia, așa că mahmureală a fost înlocuită năprasnic de patriotism”. Foto credit Wikimedia.
La 15 ani băusem cu Jorj, gazda, și mă făcusem muci (aia a fost prima mea beție și ar trebui, poate s-o ascund sub preș”)

Florin Iaru, poet: „Pentru mine, povestea celor 15 ani a început de pe la 14, în dimineața zilei de 21 august 1968. Băusem cu Jorj, gazda, și mă făcusem muci (aia a fost prima mea beție și ar trebui, poate s-o ascund sub preș). Doar că, în dimineața zilei de care vorbesc, vuia radioul în toată casa. Trupele Pactului de la Varșovia intraseră în Cehoslovacia, așa că mahmureală a fost înlocuită năprasnic de patriotism. Cât despre anul în care urmă să împlinesc vârsta cerută, nu prea am cu ce mă lăuda. O iubeam pe Virginia Veloiu, iar buna ei prietenă mă iubea pe mine. Că așa e în viață. Dar am intrat la liceu, viața mea s-a schimbat, m-am îndrăgostit de altă fată, am intrat într-o nouă gașcă și mă luăm foarte în serios. Din când în când, mă mai vedeam, cu ochii sticlind de nesomn și amețeală, cum potriveam radioul pe unde scurte”.

MARIA, MIU
Maria Miu: „Teatrul, în toate formele sale, e viața și vis, se naște și moare în aceeași zi, noapte”. Foto credit Undercloud.
15 ani de UNDERCLOUD sunt 15 ani de magie, 15 ani de creativitate, dăruire, dragoste , adevăr și iluzie, efemer și etern”

Maria Miu, pictor scenograf: „La 15 ani m-am îndrăgostit, iremediabil, de TEATRU. Și, de atunci, am știut că vreau și pot să fac parte din lumea ascunsă din spatele spectacolului, am știut că pot fi o mică parte a universului efemer și tulburător pe care îl dezvăluie arta spectacolului. 15 ani de UNDERCLOUD sunt 15 ani de magie, 15 ani de creativitate, dăruire, dragoste , adevăr și iluzie, efemer și etern. Teatrul, în toate formele sale, e viața și vis, se naște și moare în aceeași zi, noapte. UNDERCLOUD, eterul sub puterea căruia putem trăi și visa, ne propune, an de an mai incitant, să întrăm într-o lume magică, misterioasă, concretă și iluzorie, deopotrivă. Într-un cartier plin de istorie, lăsat să moară odată cu poveștile sale, anul acesta, UNDERCLOUD ne aduce poveștile sale în locuri neconvenționale care vor deborda de creativitate, energie și… TEATRU!”.

dan, mircea, cipariu
Dan Mircea Cipariu: „La 15 ani, entuziasmul meu, în ciuda dictaturii comuniste, se traducea chiar cu “drumul către zei”, zeii ficțiunii, ai poeziei și ai ieșirii din cotidianul cenușiul de atunci. Sunt încă pe acest drum către zei!”.
Îl visam pe Ceaușescu pe care îl rugăm să scoată cartelele de la carne, zahăr și ulei și să ne dea voie să avem discotecă în liceu sâmbăta până la ora 21.00, nu până la ora 17:00, cum era”

Dan Mircea Cipariu, scriitor, critic literar: “La 15 ani, eram în plină Epocă Ceaușescu, adică în anul 1987, când Biserica Sfânta Vineri – Hereasca, datând din 1645, a fost demolată de comuniști și când echipa de handbal a României a cucerit pentru a șasea oară consecutiv titlul de campioană mondială. Îl visam pe Ceaușescu pe care îl rugăm să scoată cartelele de la carne, zahăr și ulei și să ne dea voie să avem ceaiuri și discotecă în liceu sâmbăta până la ora 21.00, nu până la ora 17:00, cum era. Slavă Domnului că aveam multă vitalitate și multe vise de mărire poetică și teatrală. Atunci am mers la Cenaclul Săgetătorul de la Liceul Lazăr, condus de regretatul profesor Tudor Opriș. La Săgetătorul s-au legat prieteniile mele literare pe viață cu Bogdan O. Popescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa și Alexander Baumgarten. Și tot la 15 ani, am fost selectat în Grupul de Teatru Eveniment al Ansamblului Artistic al U.T.C. (actuală “Tinerime Română”), condus de regizorul Grigore Popa și actorul Constantin Fugașîn. Așa am ajuns să joc într-un spectacol după “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, “Întâmplări din cartierul Soho”, cu muzicile extraordinare ale lui Eugen Mihăescu de la Krypton, cu niște colegi minunați precum Carmen Papa, Marinela Chelaru, Mihaela Mihai, George Ivașcu, Andrei Duban, Nicolae Botezatu, Nicu Predică sau Jean Paler. La 15 ani, entuziasmul meu, în ciuda dictaturii comuniste, se traducea chiar cu “drumul către zei”, zeii ficțiunii, ai poeziei și ai ieșirii din cotidianul cenușiul de atunci. Sunt încă pe acest drum către zei!”.

afis, undercloud

Detalii despre fiecare eveniment și programul integral pot fi găsite pe www.undercloud.roBiletele s-au pus în vânzare pe mystage.ro și bilete.ro

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței și este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, ARCUB și Cartierul Creativ.

Cookies