15.000 de clădiri din zone protejate ale Bucureștiului au fost inventariate și urmează evaluarea riscului lor seismic. Nicușor Dan: Așteptăm să intervenim la 8.000 de imobile

23 iul. 2024
771 afișări
15.000 de clădiri din zone protejate ale Bucureștiului au fost inventariate și urmează evaluarea riscului lor seismic. Nicușor Dan: Așteptăm să intervenim la 8.000 de imobile
15.000 de clădiri din zone protejate ale Bucureștiului au fost inventariate și urmează evaluarea riscului lor seismic. Nicușor Dan: Așteptăm să intervenim la 8.000 de imobile | Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă, că s-a realizat o inventariere a 15.000 de clădiri din zone protejate din București, pentru care urmează să fie făcută o evaluare vizuală rapidă pentru a se stabili riscul seismic.

Nicușor Dan: 15.000 de clădiri din zone protejate au fost inventariate

Nicușor Dan a declarat, în cadrul conferinței de presă, că înainte de evaluarea preliminară a clădirilor cu risc seismic trebuie făcută o etapă preliminară de identificare a acestora în mod sistematic, pe o hartă, scrie News.ro.

Potrivit edilului, pentru zonele construite protejate – 15.000 de imobile din București – s-a făcut această identificare, cu ajutorul Universității Tehnice și urmează să înceapă evaluarea preliminară.

Au rămas într-o situație juridică incertă zece imobile care au fost începute de administrația precedentă, pentru care din cauza crizei financiare a Primăriei de atunci s-au făcut lucrări fără niciun fel de acte și pentru asta ulterior compania a intrat în insolvență, faliment.

Situația juridică este rezolvată, s-au făcut niște expertize pentru toate aceste clădiri, expertizele sunt gata, care spun ce s-a făcut din fiecare, ce obligații de plată avem față de lichidator, față de companie, ce a rămas din ea, prin lichidator, și suntem în faza de a prelua și a începe lucrările de finalizare pentru toate aceste zece clădiri.

Alte șapte șantiere pentru consolidarea unor clădiri, pentru care există finanțare, se vor deschide anul acesta.

Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București, a declarat următoarele:

Universitatea noastră are principala contribuție în dezvoltarea reglementărilor tehnice în ceea ce privește proiectarea clădirilor rezistente la cutremur și consolidarea clădirilor rezistente la cutremur. Noi am elaborat această metodologie de evaluare vizuală rapidă, noi am elaborat cele două coduri de proiectare pentru clădiri noi și pentru clădiri existente pentru a fi rezistente la cutremur. În momentul de față, reglementarea tehnică care oferă cadrul de proiectare la cutremur se află în revizuire la Universitate și în 2025 vom avea un document normativ și mai bun decât normativul care există în momentul de față.

Clădirile fără clasă de risc seismic din zona Romană-Universitate-Unirea au fost analizte

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a explicat că în zona Romană-Universitate-Unirea au fost analizate clădirile fără clasă de risc seismic, construite înainte de 1978, ce au peste un etaj.

Ca urmare a evaluării vizuale rapide, am ajuns la următoarele rezultate: din această zonă analizată, am putut să facem evaluarea vizuală rapidă pentru un număr de 40 de clădiri. Putem observa că pentru 18% dintre clădiri indicatorul de asigurare seismică se află între 0 și 10, este un indicator reprezentativ, ceea ce înseamnă că 18% din clădiri ar trebui să intre cu prioritate la faza următoare, la expertizare, și dacă suprapunem și indicatorul de prioritizare a investițiilor observăm că 37% dintre clădirile analizate au această obligație.

Acesta a mai spus că, de pe data de 1 august, toate unitățile administrativ-teritoriale pot începe evaluarea vizuală rapidă și datele vor fi încărcate într-o platformă, menționând faptul că până la sfârșitul lui 2025 există obligativitatea realizării evaluării vizuale rapide.

Din cele 15.000 imobile inventariate, se va extrage o listă cu cele care vor fi evaluate vizual rapid.

Estimăm că vor fi în jur de 8.000 de imobile care vor fi evaluate, conform criteriilor stabilite de metodologie.

Nicușor Dan: „Ministerul a luat decizia”

Edilul Capitalei a fost întrebat de ce era nevoie de o evaluare vizuală rapidă și nu s-a trecut direct la o evaluare tehnică. Acesta a spus că ministerul a luat decizia.

Este o decizie pe care ministerul a luat-o, o decizie corectă (…) Noi ne așteptăm că trebuie să intervenim la 8.000 de imobile. În momentul în care nu știm nici măcar care sunt alea, e dificil, nu o să ajungi niciodată să faci expertize la toate. Trebuie să începi cu un inventar și, în funcție de resursele pe care le ai, în funcție de urgențele de intervenție pe care le ai, să pui banii acolo unde este mai urgent.

Întrebat fiind dacă Compania de Consolidări nu avea un astfel de inventar, edilul a răspuns negativ, menționând și că lista de pe site-ul primăriei este una incompletă.

Nu. Noi acele liste pe care le știe toată lumea, care sunt pe site (…) este o listă total incompletă, care a rezultat din expertize care s-au făcut pe diverse criterii de-a lungul timpului. Însă niciodată nu s-au luat toate clădirile cu potențial risc seismic din București ca să vedem câte din ele au risc seismic sau nu au. Cu alte cuvinte, dacă o clădire este în lista de pe site-ul Primăriei ea este în risc seismic, dar dacă o clădire nu este în listă ea poate să aibă risc seismic, dar să nu o fi evaluat nimeni niciodată.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies