140 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice au fost cercetate în ultima săptămână

de:
15 feb. 2015
0 Afișari
140 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice au fost cercetate în ultima săptămână

Activităţile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva actelor ilegale care afectează relaţiile concurenţiale şi mecanismele economiei de piaţă continuă.

În perioada 6– 12 februarie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 141 de infracţiuni.

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 140 de persoane, dintre care 4 au fost reţinute şi 5 arestate.

Astfel, poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, 78 de evaziuni fiscale şi 16 infracţiuni de înşelăciune, 14 ilegalităţi prevăzute de la Legea nr.86/2006 privind Codul vamal şi 7 de abuz în serviciu.

De asemenea, poliţiştii cercetează câte 5 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, câte 3 fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare, câte 2 de fals intelectual, contrabandă, respectiv la Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor şi câte o infracţiune de neglijenţă în serviciu, contrafacere marcă şi la Legea nr. 571/2003 – Codul Fiscal.

În ultima săptămână, poliţiştii de la investigarea fraudelor au constatat o infracţiune de dare de mită.

Cu titlu exemplificativ:

La data de 11 februarie a.c., poliţişti specializaţi în investigarea infracţiunilor economice au efectuat 6 percheziții (4 domiciliare și 2 la sediul unor firme), în judeţul Braşov. Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal înregistrat la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Braşov, fiind vizați reprezentanții a două societăți comerciale, bănuiţi de evaziune fiscală și spălare de bani.

Cercetările au relevat faptul că, în perioada 2010– 2013, reprezentanţii celor două firme ar fi înregistrat cheltuieli fictive în evidențele contabile ale firmelor, pentru a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate organelor fiscale. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională a fost estimat la 10.000.000 lei.

~   ~

La data de 12 februarie a.c., poliţiştii specializaţi în investigarea infracţiunilor economice au efectuat 16 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Prahova şi Ilfov, la sediile a 9 societăţi comerciale şi locuinţele a 7 persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul comercializării ilicite a legumelor şi fructelor.

Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal înregistrat la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Ilfov, fiind vizată o societate comercială care ar fi achiziţionat, din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor firme de tip fantomă, legume şi fructe.

Produsele astfel achiziţionate ar fi fost valorificate ulterior fără a înregistra şi declara organelor fiscale competente operaţiunile reale efectuate, sustrăgându-se în acest mod de la plata taxelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate. Prejudiciul estimat este de peste 1,3 milioane de euro.

~   ~

La data de 11 februarie a.c., poliţişti de investigare a criminalităţii economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au desfăşurat 46 de percheziţii, la sediile mai multor societăţi comerciale specializate în vânzare de produse farmaceutice.

Poliţiştii efectuează verificări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi abuz în serviciu.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2015, reprezentanţii unei societăţi comerciale ar fi efectuat livrări intracomunitare ilegale de produse farmaceutice, către societăţi comerciale din alte ţări.

În fapt, era fraudat bugetul de stat, prin decontări în fals de reţete pentru medicamente oncologice şi alte boli grave.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..

Cookies