ARHIVA B365

14 răniţi de la Colectiv,în stare gravă la Spitalul Floreasca. Substanţele inhalate,extrem de nocive

Oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat, marţi, că Spitalul de Urgenţă Floreasca are ceea ce-i trebuie pentru tratarea pacienţilor, există deschidere şi susţinere de la Minister pentru aprobarea tuturor cererile de finanţ necesară pentru a-i ajuta pe cei răniţi în incendiul produs în clubul Colectiv.

Întrebaţi de jurnalişti de ce nu au adus spitalul mobil la locul tragediei, aceşti au precizat că nu era necesar, în contextul în care accidentul a avut loc în Capitală, iar distanţa până la un spital dotat era foarte mică. Potrivit acestora, cei mai mulţi pacienţi au arsuri ale căilor respiratorii şi leziuni, care cresc riscul de mortalitate.

„S-au introdus în sala de operaţie toţi pacienţii arşi. După evaluarea de azi începem să facem o disociere a gradului de gravitate: 6 sunt în stare critică, restul sunt intubaţi, în stare gravă. O pacientă a venit în stop cardiorespirator la noi şi se află în continuare în stare critică. Ne-am propus azi să realizăm intervenţii de reconstrucţie pentru trei pacienţi. Până în prezent nu avem nicio problemă de sânge. În cadrul acestui tip de accidente, tratamentul de urgenţă înseamnă transportarea în condiţii de maximă urgenţă şi de maximă securitate la cel mai apropiat sistem competent. Evoluţia cazurilor e marcată prin faptul că s-a remarcat prezenţa cocteilului de substanţe extrem de toxice, prezente în următoarea ordine descrescătoare: monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, oxid şi dioxid de azot, toluen şi xilen. Fiecare substanţă în parte e toxică pentru organismul uman, iar în combinaţie evoluţia pacienţilor este imprevizibilă, cocteilul de substanţe fiind extrem de periculos. Nu există niciun fel de experienţă anterioară legată de utilizarea acestui cocteil de substanţe şi nu există nicio referinţă pentru intoxicaţia cu acest cocteil”, a declarat doctorul Ioan Lascăr, şeful Clinii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca.

La rândul ei, Ioana Grinţescu, şeful secţiei ATI a Spitalului Floreasca a declarat: „Le asigurăm anestezie zilnic tuturor celor 14 pacienţi. Ei nu sunt uşor de îngrijit, necesită ventilaţie mecanică. Avem tot ce ne trebuie, şi în programul ATI şi în ceea ce priveşte resursele la nivelul spitalului. Bilanţul se apreciază în primele trei zile, când am stabilit criteriile de gravitate şi prin faptul că sunt intoxicaţii cu substanţe toxice identificate de Universitatea Politehnică Bucureşti, care dau leziuni de căi respiratorii, dar au efecte de lungă şi asupra întregului organism. Substanţele inhalate de ei sunt extrem de nocive pentru căile respiratorii”.

Reprezentanţii conducerii Spitalului Floreasca au mai preiczat că au tot ce le trebuie atât la nivelul echipamentelor şi substanţelor de sânge, pentru a-i determina astfel pe oameni să se înghesuie să doneze la Spitalul Floreasca.

În schimb, pe Facebook se solicită donaţii de sânge din partea celor cu grupa AB, Rh negativ, pentru Cătălin Ilniţchi, rănit în incendiul de la Colectiv.

Vezi şi: Care este acum starea victimelor din clubul Colectiv, internate la Spitalul Militar


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button