122 de cetățeni români au fost repatriați din Maroc. Aceștia vor ateriza joi seară la București

122 de cetățeni români au fost repatriați din Maroc. Aceștia vor ateriza joi seară la București
122 de cetățeni români au fost repatriați din Maroc. Aceștia vor ateriza joi seară lângă București. Sursa foto: Wikipedia

Nu mai puțin de 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni europeni vor fi repatriați în seara zilei de joi, 2 decembrie, după ce au fost blocați temporar în Maroc. Aceștia nu au putut părăsi țara nord-africană după ce guvernul marocan a decis suspendarea tuturor zborurilor comerciale, potrivit Hotnews.

De repatrierea acestor cetățeni români s-au ocupat Guvernul și MAE

Zborul special cu care sunt repatriați cei 184 de cetățeni, dintre care 122 de români, este organizat la inițiativa Guvernului României și a Ministerului Afacerilor Externe. Aeronava va ateriza la București în jurul orelor 19:30 (ora României), potrivit informațiilor furnizate de MAE.

Aeronava a decolat din capitala Marocului, Marrakesh, la ora 15:00 (ora României), doar după ce au fost încheiate cu succes toate procedurile și formalitățile corespunzătoare.

Din ce state provin cei 64 de cetățeni europeni

Acest zbor de repatriere a inclus și 64 de cetățeni din alte state membre UE, care au fost incluși pe lista de pasageri în urma demersurilor MAE și a solicitărilor de asistență consulară a mai multor state acreditate în Maroc.

Astfel, dintre cei 64 de cetățeni, 15 provin din Croația, 4 din Bulgaria, 2 din Grecia, 22 din Polonia, 12 din Ungaria, 4 din Slovenia, 2 din Lituania, precum și un cetățean austriac.

Pentru a se asigura că toți pașii și toate procedurile sunt îndeplinite în timp util în vederea repatrierii, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Rabat, dar și a Consulatului Onorific Român de la Marrakesh, a oferit toate informațiile necesare cetățenilor români, și de asemenea, a colaborat cu autoritățile marocane pentru a pune la punct această operațiune.

Mai mult, misiunea diplomatică a României la Rabat a colaborat permanent și cu Delegația UE în Maroc dar și cu misiunile diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Maroc pentru a facilita revenirea cetățenilor străini din țara nord-africană, cererile acestora fiind procesate și preluate de autoritățile române.

Reprezentanții Ambasadei României la Rabat și consulul onorific al României la Marrakesh s-au deplasat la aeroportul din Marrakesh în vederea aprovizionării cetățenilor români cu alimente și apă. Mai mult, potrivit MAE, aceștia au fost asistați în realizarea tuturor formalităților specifice în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.