FIT CITY

12 români AU MURIT din cauza gripei, săptămâna trecută

„Au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, dintre care 10 cu A(H1)pdm09 și 2 cu AH3. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 21, dintre care 19 cu A(H1)pdm09 și 2 cu AH3. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă: 1 la 0 — 1 an, 13 la 15 — 49 ani, 6 la 50 — 64 ani și 1 la 65 ani. Distribuția deceselor pe sexe: 15 masculin și 6 feminin”, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, 19 persoane decedate (90%) au avut condiții medicale pre-existente, 18 fiind nevaccinate.

Cinci cazuri au fost înregistrate în Argeș, 10 — la București, 2 — la Cluj, 1 — Hunedoara, 1 — Sibiu, 1 — Teleorman, 1 — Vâlcea.

În săptămâna 8 — 14 februarie, activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București) și cu cazuri sporadice în unele județe, morbiditatea prin infecții respiratorii acute având valori comparative cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și încadrându-se în intervalul așteptat, precizează sursa citată.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS și pneumonii) a fost de 91.244, cu 11,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (103.306) și apropiat de cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.127).

În aceeași perioadă s-au înregistrat la nivel național 319 cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 272 cazuri înregistrate în S 06/2015.

S-au înregistrat 43 de cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 8 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 12 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.

„Nu există gripă porcină, la noi”

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.

„Nu există gripă porcină, la noi, în România, evoluează gripă umană sezonieră. Evoluția la nivel național are încă o intensitate medie, încă se păstrează incidența în intervalul așteptat pentru această perioadă a anului. Există focare locale în Municipiul București și în câteva județe apropiate, în sudul țării unde pare că incidența crește”, a spus Adriana Pistol, într-o conferință de presă la INSP.

Ea a arătat că, până în prezent, au fost înregistrate în jur de 91.000 de cazuri de infecții acute respiratorii, care înseamnă cazuri de gripă, pneumonii și alte tipuri de viroze, ceea ce este reprezintă cu 12% mai puțin față de sezonul precedent.

Directorul CNSCBT a precizat că în ultima săptămână au fost înregistrate 319 cazuri de gripă clinică și 43 de cazuri cu infecții acute respiratorie severă.

„Au decedat în săptămâna anterioară, 8-14 februarie, 12 persoane, toate confirmate cu virus gripal sezonier. În total, de la începutul acestui sezon, numărul de decese a ajuns 21”, a arătat Adriana Pistol, care a subliniat că 91% din aceste cazuri soldate cu deces au avut loc la persoane cu boli cronice, iar majoritatea nu erau vaccinate antigripal.

Medicul Roxana Șerban, coordonator național PN 1.5 IN în INSP, a precizat că, din 621.000 de doze de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății pentru anul acesta, 598.502 de persoane s-au vaccinat. Ea a recomandat prezentarea la medicul de familie și vaccinarea antigripală.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button