Vor sau nu, bucureştenii dau milioane la Catedrala cu turlă zgârie-nori

Vor sau nu, bucureştenii dau milioane la Catedrala cu turlă zgârie-nori

Potrivit deciziei Consiliului Local Sector 3, primăria condusă de democrat liberalul Liviu Negoiţă va contribui în acest an cu 5 milioane de lei (1,2 milioane euro) pentru continuarea lucrărilor de construcţie la Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.

Catedrala Neamului impresionează prin grandoare toată lumea ortodoxă, cel mai înalt punct al lăcaşului de cult fiind situat la 100 de metri deasupra pământului, echivalentul etajului 40 al unui bloc zgârie-nori. B365.ro a dezvăluit în premieră funcţiunile complete ale edificiului, respectiv două săli polivalente la subsolul construcţiei la 16 şi 11 metri adâncime, cafenea şi autoservire la demisol, la care se adaugă mai multe apartamente amplasate la peste 55 de metri înălţime, ce oferă înalţilor prelaţi o privelişte panoramică asupra Bucureştiului.

Vezi aici cum este structurat lăcaşul de cult la toate nivelurile.

În cererea înaintată administraţiei locale de către Patriarhia Română, datată 13 mai 2011, prin care se solicită sprijin financiar în vederea continuării lucrărilor de construcţie, se menţionează că pentru anul Patriarhia are planificate mai multe tipuri de lucrări. Astfel, ar trebui continuate lucrările la pereţii mulaţi şi ancoraje, excavaţii, lucrări de organizare de şantier şi finalizarea lucrărilor de proiectare.

„Valoarea totală a lucrărilor, respectiv terasamente, construcţii de rezistenţă şi instalaţii este de 198,7 milioane lei. Pentru radier casetat, subsoluri şi subsoluri adiacente infrastructură, valoarea totală a lucrărilor pentru care a fost solicitată finanţare de la bugetul Consiliului Local Sector 3 este de 119,49 milioane lei”, se menţionează în raportul de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre de consiliu local privind aprobarea contribuţiei Sectorului 3, adoptat de consilierii locali ai Sectorului 3 reuniţi în şedinţă ordinară.

Suma cerută administraţiei locale de către Patriarhia Română pentru edificarea Catedralei Mântuirii Neamului echivalează cu aproape 20% din bugetul pe anul 2011 al Primăriei Sectorului 3. Anul trecut, unul dintre cei mai darnici contributori a fost Primăria Sectorului 2 care a alocat suma de 10 milioane lei pentru ridicarea lăcaşului de cult.

La începutul lunii februarie a acestui an, Guvernul României a aprobat de asemenea alocarea a 10 milioane lei (2,4 milioane euro) ca asistenţă financiară pentru construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.

Costurile Catedralei Neamului sunt estimate la 400 milioane euro

Cea mai mare catedrală din România va fi construită pe Dealul Arsenalului din Sectorul 5, la intersecţia dintre Calea 13 Septembrie şi str. Izvor, cu o investiţie estimată la 400 milioane euro, iar lăcaşul de cult va fi vizibil din orice punct al Capitalei. Vezi aici cum va arăta.

Reprezentanţii Patriarhiei Române şi-au propus ca edificiul să poată adăposti 5.000 de enoriaşi, dimensiunile lăcaşului de cult fiind impresionante: 100 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime, terenul aferent fiind în suprafaţă de 11 hectare. „Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă, ci, sperăm, un simbol al sufletului românesc în rugăciune înălţătoare la cer”, a declarat, de multe ori, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel când a descris proiectul.

Chiar dacă ideea construiriii unei catedrale a neamului a pornit încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piatra de temelie a fost pusă pe Dealul Arsenalului abia pe 29 noiembrie 2007. Lucrările edificiului au început, în mod oficial, pe 15 decembrie 2010, slujba de inaugurare a lăcaşului de cult urmând să fie făcută în anul 2015, potrivit planurilor Patriarhiei Române.