ALERTĂ în Argeş: 24 de copii de la o școală din Pitești, internați cu toxiinfecție alimentară UPDATE

de:
06 mart. 2016
1 Afișari
ALERTĂ în Argeş: 24 de copii de la o școală din Pitești, internați cu toxiinfecție alimentară UPDATE

UPDATE Numărul copiilor internaţi în spitalele din Argeş, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, a ajuns la 24, iar conducerea şcolii unde s-au îmbolnăvit elevii face apel la părinţi să-i ducă pe copii la spital dacă au febră. Ministerul Sănătăţii susţine că, potrivit copiilor, pulpele prezentau semne de alterare.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, duminică la spitalele din judeţul Argeş s-au mai prezentat, în afara celor 14 copii internaţi deja, alţi 11. Dintre aceştia, unul a plecat acasă, iar 10 au fost internaţi, astfel că numărul total al copiilor aflaţi în spitale este acum de 24.

Directorul Şcolii nr. 16 „Ion Luca Caragiale” din Piteşti, Alin Vlad, spune că între 150 şi 180 de elevi au servit, joi, la after-school, mămăligă cu brânză şi pulpe de pui, mâncarea fiind pregătită în cadrul unităţii de educaţie. Alin Vlad a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că autorităţile fac, la ora transmiterii acestei ştiri, un control la şcoală.

„A ajuns şi bucătareasa, care era la Cozia, şi a prezentat documentele. Au fost prelevate probe şi se semnează procesele verbale”, a afirmat directorul Şcolii nr. 16 „Ion Luca Caragiale” din Piteşti. Acesta a adăugat că de opt ani de când lucrează la şcoală nu au fost niciodată probleme.

„Mâncarea se pregăteşte aici, în fiecare dimineaţă. Vin doamnele la ora 5.00 şi gătesc. Mâncarea este servită în pauza de la 12.50 – 13.00. Ultima dată când au mâncat la after-school elevii a fost joi. Este vorba despre 150 – 180 de copii care au mâncat în unitate mămăligă cu brânză şi smântână şi pilaf cu piept de pui la grătar. Nu ştim de la ce s-au îmbolnăvit. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a declarat Alin Vlad.

UPDATE  14 copii de la o școală din municipiul Pitești au fost internați în ultimele zile cu toxiinfecție alimentară. Potrivit reprezentanților Spitalului de Pediatrie Pitești, copiii cu vârste între șapte și nouă ani, care prezentau diverse simptomatologii, sunt în stare stabilă, doi dintre ei fiind transferați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Pitești. Prefectul Cristian Soare a anunțat că, potrivit primelor concluzii ale verificărilor efectuate în acest caz, este vorba despre un adenovirus care a provocat toxiinfecția alimentară. Simptomele au apărut după ce copiii, toți înscriși la after-school, au consumat alimente preparate la cantina unității de învățământ. Inspectorii DSP și DSVSA au declanșat o anchetă epidemiologică la cantina unde au fost preparate alimentele consumate de copii.

Doisprezece copii, elevi ai Şcolii nr. 16 „Ion Luca Caragiale” din Piteşti, au ajuns, sâmbătă noaptea, la spitale din judeţ cu toxiinfecţie alimentară, după ce joi au mâncat la after-school brânză cu mămăligă şi pulpe de pui.

Dintre cei 12 copii – toţi cu vârsta de 7 ani – 11 au fost internaţi în cursul serii la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, fiind diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară, iar altul la Spitalul de Infecţioase a Spitalului Judeţean, informează Digi 24.

În cazul unora dintre ei s-a confirmat prezenţa adenovirusului. Toţi copiii învaţă la şcoala nr. 16.

„Copiii au mâncat la comun, joi, într-un after school care aparţine acestei şcoli, iar apoi s-au simţit rău”, a declarat pentru Digi24 prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.

Echipe comune de la DSP şi DSVSA vor preleva probe din alimente, fiind declanşată ancheta epidemiologică, a adăugat Cristian Soare.

Un alt caz s-a înregistrat la Galaţi. Un număr de 19 elevi din clasele I-IV, din comuna gălățeană Pechea, au fost internați la Spitalul de Copii din Galați cu toxiinfecție alimentară.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a activat sistemul de alertă rapidă, după ce a identificat modificări organoleptice în laptele distribuit elevilor de gimnaziu, din școala din comuna Pechea.

„Cutiile cu lapte abia fuseseră aduse în școală, se află în termenul de garanție-expiră în august 2016—și au fost depozitate corespunzător în școală”, a declarat inspectorul școlar general Mioara Enache.

Ulterior, reprezentații Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov au efectuat un control amănunțit la fabrica de lactate Olympus din comuna Halchiu, a anunțat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, directorul general al ANPC, Paul Anghel.

„…fabrica de lactate Olympus din comuna Halchiu, județul Brașov, are parte de un control amănunțit al comisarilor CRPC Brașov, conduși de Sorin Sușanu, ca urmare a unei toxiinfecții alimentare depistată la o școală din comuna Pechea, județul Galați. Regiunea este coordonată de vicepreședintele ANPC, Răzvan Adrian Florescu„, a scris Paul Anghel.

Cookies