119 a fost lansat. Numărul unic de telefon pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, la nivel național

05 ian. 2022
456 afișări
119 a fost lansat. Numărul unic de telefon pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, la nivel național
119 a fost lansat. Numărul unic de telefon pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, la nivel național

Miercuri, 5 ianuarie 2022, a fost lansat numărul unic de telefon 119, pentru cazurile de abuz față de copii. Poate fi apelat gratuit, din orice rețea, iar apelurile vor fi preluate non-stop de către specialiști.

119 a fost lansat. Numărul unic de telefon pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, la nivel național. Operaționalizarea numărului a fost făcută de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și face parte din programul guvernamental „Din grijă pentru copii”.

119 a fost lansat

A fost lansat numărul unic 119, la nivel național, destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copiilor. Poate fi apelat gratuit, din orice rețea (fix sau mobil). La telefon vor răspunde consilieri din cadrul direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

Specialiști ai STS au participat la implementarea activităților care sunt prevăzute în programul național de suport pentru copii. Ei au configurat, au testat și au implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe din România, dar și în sectoarele din București.

În cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din România, inginerii Serviciului de Telecomunicații Speciale au instalat 94 de posturi telefonice. Acestea sunt dispuse câte două, pentru fiecare centru unde se vor prelua apelurile.

Numărul 119 este disponibil non-stop

Începând de miercuri, 5 ianuarie 2022, apelurile la 119 vor fi preluate 24 de ore din 24. În cazul situațiilor care afectează copiii și care necesită intervenția de urgență a poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului au dreptul să alerteze Serviciul de urgență la numărul unic 112.

De asemenea, în momentul în care sunt cazuri de copiii dispăruți, autoritățile pot folosi Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Numărul unic la nivel național 119 a fost operaționalizat în baza Ordonanței de urgență nr. 105 din anul 2021 în ceea ce privește aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”.

Miercuri, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a anunțat lansarea numărului 119, numit și „telefonul copilului”. Gabriela Firea a spus că la acest număr pot suna atât copiii care se află în situații vulnerabile, cât și alte persoane care cunosc cazuri despre copii aflați în astfel de situații.

Cookies