LA MINE-N CARTIER

100.000 de maidanezi au fost eutanasiaţi în Bucureşti în ultimii zece ani

În prezent, pe străzile Capitalei trăiesc aproximativ 50.000 de câini fără stăpân, potrivit autorităţilor. Organizaţiile non guvernamentale militează aprig împotriva eutanasiei acestora. Oficial însă, în ultimii zece ani, în Bucureşti, au fost eutanasiaţi de două ori mai mulţi maidanezi,

Conform cifrelor oficiale, cei mai mulţi au fost omorâţi în 2005, respectiv 14.418. „Cei mai mulţi câini au fost eutanasiaţi în perioada 2001-2008, însă niciodată mai mulţi de 14-15.000 pe an. În total, numărul maidanezilor eutanasiaţi este sub 100.000”, a declarat pentru B365.ro, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz.

Astfel, la o medie de 14.000 de eutanasii pe an, din 2001 şi până în 2008 practic 98.000 de câini fără stăpân au dispărut de pe străzile Capitalei. Acestora li se adaugă şi cei eutanasiaţi din 2008 şi până în prezent. Astfel, conform ASPA în 2008 au fost eutanasiaţi 1266 de maidanezi, în 2009 – 87, în 2010 – 109, iar în 2011 până la data de 31 martie au fost realizate 18 eutanasii.

Cât costă să eutanasiezi un câine

În condiţiile în care deputaţii vor adopta legea privind eutanasia câinilor, administraţiile locale vor trebui să decidă ce măsuri adoptă pentru a rezolva problema maidanezilor. Eutanasia va putea fi efectuată doar în cazul câinilor bolnavi, agresivi sau a celor care nu au fost adoptaţi în termen de 30 de zile de la sosirea în adăpost. În aceste condiţii, administraţia locală de la Bucureşti ar trebui să cheltuiască 152 de lei pentru fiecare câine eutanasiat.

„Eutanasia implică mai multe costuri, nu doar injecţia letală. Astfel, mai întâi câinele trebuie prins, cazat şi sterilizat sau tratat de eventualele probleme medicale, toate având un cost de aproximativ 100 de lei. De asemenea, hrana asigurată câinelui timp de 30 de zile în adăpost costă 40 de lei. Iar la final, eutanasia 12 lei”, a explicat directorul ASPA.

Eutanasia nu este eficientă în Bucureşti

În Capitală, autorităţile spun însă că problema animalelor fără stăpân nu poate fi soluţionată prin eutanasie, cel puţin nu într-un timp scurt. “Eu am 500 de locuri pentru câini. Trebuie să îi ţin 30 de zile în adăpost şi apoi dacă nu îi revendică nimeni să îi eutanasiez. Luna următoare mai aduc 500 de câini, după 30 de zile îi eutanasiez, şi tot aşa. În acest ritm, în 12 luni scăpăm de 6.000 de câini. Dar în Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini. Ce facem cu restul din stradă, care continuă să se înmulţească în tot acest timp? Ceea ce trebuie sa facem este să ridicăm toţi câinii de pe stradă, în aşa fel încât populaţia să nu mai fie în pericol”, susţine Robert Lorentz.

Autorităţile locale susţin însă eutanasia doar ca ultimă soluţie. „Nici ASPA şi nici domnul primar Sorin Oprescu nu sunt adepţii eutanasiei. Câinii care au fost eutansiaţi de noi erau în stare gravă. Este vorba de câini bolnavi sau loviţi de maşini, care nu mai puteai fi salvaţi”, a precizat directorul ASPA.

Negocieri pentru adăposturi cu 10.000 de locuri

Oponentă ai eutanasiei, actuala administraţie încearcă să rezolve problema câinilor maidanezi prin campanii de sterilizări şi construirea de adăposturi.

“Din 2008 şi până în prezent au fost sterilizaţi 17.709 câini. Numai din 9 martie şi până acum au fost sterilizaţi aproximativ 1.500. Mulţi câini sunt şi adoptaţi. De la începutul acestui an şi până acum au fost adoptaţi aproximativ 700 de câini”, a spus Robert Lorentz.

În prezent, ASPA „luptă” împotriva câinilor maidanezi cu patru hingheri şi trei maşini speciale pentru ridicarea animalelor de pe stradă. Capacitatea de cazare în adăposturi nu este nici ea suficientă. Ambele adăposturi ale Primăriei Capitalei, cel de la Mihăileşti şi cel de pe Theodor Pallady, au împreună o capacitate de 500 de locuri. Acestea sunt folosite în special pentru câinii agresivi, care în urma plângerilor depuse de bucureşteni, sunt ridicaţi de pe străzi şi ţinuţi în adăposturi.

ASPA poartă acum negocieri pentru a construirea a 3-4 adăposturi în Bucureşti care să asigure împreună 10.000 de locuri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button