ȘTIRI

10 teste gratuite într-o lună pentru angajații de la stat și privat. Discuții deblocate pe certificatul verde la locul de muncă

Președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că s-a acceptat un termen de 30 zile pentru testări gratuite și la stat, și în privat care să fie introduse în proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă. Cu o zi în urmă, dezbaterile au fost blocate de liberali întrucât premierul interimar Florin Cîțu nu agrea decontarea a 10 teste antigen rapide/lună, timp de două luni, așa cum prevedea un amendament al PSD.

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților dezbate marți proiectul de lege care introduce obligativitatea Certificatului Verde la locul de muncă. „S-a acceptat un termen de 30 zile pentru testări gratuite”, a declarat Nelu Tătaru, adăugând că este vorba despre un număr de 10 teste pentru angajații nevaccinați atât de la stat, cât și din privat, care vor fi decontate de stat.

  • Un alt amendament aflat în discuție este unul al PNL prin care se propune ca nevaccinații testați pozitiv pe banii statului să își plătească singuri spitalizarea dacă ajung în stare gravă.
  • În ceea ce privește amendamentul privind introducerea testului de anticorpi pentru eliberarea certificatului verde, Nelu Tătaru a spus că acesta nu este agreat.

Tătaru a precizat că în ședința de marți a comisiei a fost discutată legea pe ansamblu, fiind prezentate amendamentele depuse de PNL, PSD și AUR, pentru ca membrii comisiei să ia act de toate aceste amendamente.

Ce prevede proiectul de lege 

Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze sau să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Certificatul verde obligatoriu la job: sancțiuni pentru angajatori

În cazul în care angajatorul nu verifică certificatele salariaților, acesta poate fi amendat cu sume cuprinse între 50.000 lei la 100.000 lei.

Inițiatorii proiectului sunt Carp Gheorghe – senator PNL; Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; László Attila – senator UDMR; Scântei Laura-Iuliana – senator PNL; Turos Lóránd – senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Csoma Botond – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR.

Proiectul de lege se află acum la Comisia de sănătate din Camera Deputaților, iar după emiterea raportului proiectul intră la vot final. Camera Deputaților este cameră decizională.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button