10 sfaturi despre cum să-ți zugrăvești singur casa ca un profesionist (P)

15 sept. 2022
37 Afișari
10 sfaturi despre cum să-ți zugrăvești singur casa ca un profesionist (P)
10 sfaturi despre cum să-ți zugrăvești singur casa ca un profesionist | Sursă foto: Pexels

Casa ta are un aspect învechit? Ți-ai dori să o zugrăvești pentru a-i schimba aspectul și pentru a-i da un suflu nou, dar nu vrei să angajezi pe cineva să facă asta? Nu-ți face griji, o poți face singur.

Cum zugrăvirea pereților este cea mai rapidă și eficientă modalitate de a schimba aspectul unei casei, în cele ce urmează îți vom spune cum să-ți zugrăvești singur casa ca un profesionist.

De asemenea, dacă eziți să faci acest pas fiindcă nu-ți permiți investiția, poți începe prin a face economii, iar dacă este necesar, poți să apelezi la un credit rapid.

Hai să vedem în continuare cum să-ți zugrăvești singur casa!

1. Stabilește de unde să începi zugrăvitul

Dacă vrei să zugrăvești toată casa, ideal este să eliberezi mai întâi o cameră și să începi cu ea. Ulterior, mută acolo lucrurile din celelalte camere pentru a le elibera. Procedând astfel îți vei ușura munca.

Pregătește materialele. Verifică dacă ai tot ce-ți trebuie: bandă adezivă, folie de protecție pentru parchet și mobilă, chit, șmirghel, rolă de vopsit mare și mică, găleată, pensulă, vopsea lavabilă etc.

2. Încearcă diferite culori înainte de a o alege pe cea potrivită

Dacă nu știi ce culoare să alegi, încearcă diferite culori într-un colț de perete, unde lumina cade diferit și privește-le în diferite momente ale zilei. Reține că vopseaua se închide la culoare pe măsură ce se usucă.

Vrei o culoare specială? În prezent, în magazinele de bricolaj există var într-o paletă foarte mare de nuanțe. Dacă vrei să faci singur amestecul, cumpără vopsea lavabilă albă și adaugă în ea colorantul potrivit.

3. Pregătește bine pereții și amenajează totul

Dacă pereții sunt în stare proastă, trebuie să îi șlefuiești bine, să îi cureți de praf, să îi dai cu grund și chit înainte de a-i zugrăvi. Vopseaua nu îndepărtează imperfecțiunile.

4. Hârtie și stuc: ce faci cu ele?

Este o muncă greoaie și delicată, așa că cel mai bine este să ceri ajutorul unei prieten. Dacă pe perete există stuc (o tencuială colorată, pe bază de var), ideal este să îl îndepărtezi, mai ales dacă este aspru. Dacă este foarte subțire și bine prins, peretele poate fi netezit cu chit.

Dacă există tapet pe perete, trebuie să-l îndepărtezi și apoi să șlefuiești peretele, să-l dai cu etanșant, până la trei straturi de chit și cel puțin două de vopsea.

  1. Protejează mobila și suprafețele

Pune bandă de protecție pe plinte, prin colțuri și pe tocul ușilor. Scoate întrerupătoarele dacă poți, dacă nu, lipește bandă de protecție și pe ele. Pentru protejarea podelei, hârtia este mai bună decât cartonul, deoarece este mai flexibilă.

  1. Alege cel mai potrivit var lavabil cauciucat

Dacă pereții sunt în stare bună, poți folosi var lavabil cauciucat în toate camerele, inclusiv în bucătărie și baie. În plus, e din ce în ce mai natural, așa că nu emană miros puternic de vopsea. Ai diverse variante:

  • Tixotrop. Cu putere mare de acoperire, este ideal pentru pereții afectați de grăsime, fum, umiditate și chiar pete de mucegai și rugină.
  • Anti-alergic. Acest tip de var previne proliferarea acarienilor și ciupercilor și reduce la minimum emisia de compuși volatili (cel mai bun pentru cei care suferă de alergii).
  • 100% Eco. E respirabil și îl vei recunoaște pentru că are etichetă ecologică europeană (Ecolabel).
  • Cu miros și anti-miros. Există var care îți poate parfuma casa pentru că în compoziția sa există esențe naturale care emană un parfum subtil. Desigur, efectul va dura doar câteva zile. Și poți face și invers, poți neutraliza mirosurile din încăpere cu var fotocatalitic care le absoarbe.
  1.  Tavane, colțuri și pereți: cine are prioritate?

Începe cu tavanul pentru a putea acoperi picăturile care cad pe pereți. Dar dacă există defecte de chituire, începe de acolo și profită de ocazie pentru a aplica var în zona colțurilor.

Pentru a evita să apară o diferență între urma periei de colț și restul peretelui, folosește mai întâi o pensulă, apoi estompează urma cu o rolă.

  1. Ocupă-te de tâmplărie

Vopsește ușile și tâmplăria cu o perie plată și role mici cu fire foarte scurte sau cu role din spumă. Ideal este să folosești două unelte: una umedă cu care vopsești și alta uscată cu care uniformizezi vopseaua.

  1. Șase ore mai târziu, mai aplică un alt strat

Deschide larg geamurile pentru ca vopseaua să se usuce bine și rapid. În cazul varului lavabil cauciucat, așteaptă cel puțin șase ore între aplicări.

Dacă folosești vopsea monostrat nu va trebui să dai un al doilea strat. Însă, este mai scumpă decât cea care se aplică în două sau mai multe straturi. Evaluează bine situația înainte de a lua o decizie.

  1. Îndepărtează banda și fă retușuri

Odată ce s-a uscat vopseaua, îndepărtează banda de protecție din toată casa. Dacă o lași și se usucă, există șanse mari să se rupă, să lase urme de lipici pe perete sau să ia vopseaua de pe pereți când o dezlipești.

Odată totul terminat, aruncă o privire prin casă. Apoi, cu o perie sau cu o rolă mică, repară eventualele greșeli.

Acum că știi ce ai de făcut, te vezi zugrăvindu-ți singur casa? Dacă da, treci la treabă, dar nu înainte să soliciți un credit de nevoi personale pentru a intra în posesia banilor necesari renovării.

Alege vopseaua lavabilă potrivită, pregătește totul și schimbă aspectul casei tale. Bucură-te de vară într-o casă renovată!

Cookies