10 motive pentru care 2020 nu a fost un an atât de groaznic

31 dec. 2020
212 Afișari
10 motive pentru care 2020 nu a fost un an atât de groaznic

Știi momentul ăla când te apuci de scris ceva și ți se pare o idee super mișto aia la care te-ai gândit pentru mica ta compunere, scurt referat, mini-articol? Și e mișto până începi să scrii primul rând și intri în pană de idei fix atunci. 2020 s-a simțit ca ”blocajul scriitorului”, ca pana de idei, chit că ești scriitor, camionagiu, profesor, elev, unicorn sau plevușcă ghimpată. 

Am lăcrimat la pozele cu koala arși în incendiul din Australia, am tremurat cu gândul la al Treilea Război Mondial și primul stârnit de un grăsan portocaliu scăpat din salonul pentru moșnegi de la psihiatrie, ne-am strâns plombele de pe jos și ne-am închis în casele noastre când glumele despre berea Corona s-au transformat în cea mai mare criză de sănătate de la mijlocul secolului XX încoace.

Am urlat prin telefoane la prieteni, am împrăștiat disperare și lacrimi în jur, rupți fiind de pasiunile noastre, de joburile  noastre, de familii, prieteni, magazine și pupici. Am înghețat ca scriitorul în fața hârtiei albe și n-am știut ce să mai scriem în jurnalul vieții noastre. Cum-necum ne-a mai încălzit soarele verii, am început să ne mai împingem de la spate unii pe alții, am aruncat o mână întinsă spre oamenii căzuți pe marginea prăpastiei, ne-am mai tras câte un șut în cururile umflate de statul pe canapea, ne-am pus creierele la conservă în poveștile din cărți și seriale, ne-am gândit că o să treacă și că o să fie bine. Și iată că se termină. 2020. Că despre pandemie nu știm. Dar ne-am cam învățat cu ea, mințile noastre s-au obișnuit cu situația. Ce-a fost mai greu a trecut!

Dacă ne chinuim totuși și ne holbăm ochii, fixându-i spre stropul ăla de apă care reprezintă partea plină a paharului, poate-poate scoatem și o încercare de zâmbet, o schimonoseală de rânjet, de licăr în ochi, de ceva bun care să ne lase să ne gândim la acum și la de-acum înainte.

Așadar, 10 motive pentru care 2020 n-a fost un an chiar groaznic

  1. Dacă ești elev ai văzut că nu e o idee bună totuși să ungi școala cu șuncă. N-o s-o mânânce câinii. Și nici dacă-i dai foc nu e o idee bună. Nu, nu prea aveți șanse să scăpați de chestia asta. 12 ani. Hai că n-o fi mult. Oricum ai chiulit anul ăsta cât nu ți-ai imaginat în toată viața ta. Dar acum o să apreciezi mai mult școala, nu? (LOL)
  2. Ai avut scuza supremă! În loc de milioanele de abureli cu durerea de cap, nu te lasă mama, n-ai avut timp, nu te-ai simțit bine, ai avut anul ăsta bomba: sunt extrem de îngrijorat cu privire la situația lumii și a sănătății globale și nu mai pot să gândesc/muncesc/fac/nimic. Abracadabra!
  3. Ai dormit. Mult. Nu te-ai plâns de la începutul secolului XXI că lumea se mișcă prea repede? Secolul vitezei. Na! Dormi. Hai, la nani! Zi tu că nu ți-a plăcut.
  4. Ești mai ”cult în cap”! Nu, știu că n-ai rupt biblioteca, dar și detaliile despre vampiri, sex, dragoni și alte scorneli din serialele mainstream de pe Netflix intră la cultură generală. Aproape ești cinefil. Mai ai un pic…
  5. Te-ai despărțit naibii de nebună sau de nebun! Cât mai dura fără sărăcia asta de virus? Serios, cât? Iubirea vieții tale până când vă obligă poliția să vă încuiați în casă două săptămâni. Se simte bine libertatea, ha? Așa, cu febră și fără miros, dar fără nervi pe bigudiuri!
  6. Ți-ai adus aminte de neamuri. Scumpa familie. Oamenii dragi. Normal că ți-ai adus aminte. Că doar cu ăștia începi împrumuturile când rămâi fără bani.
  7. Te-ai îngrășat. Dacă înainte erai o scândură asta e o veste bună. Dacă nu, într-adevăr, 2020 e un an de rahat! Huo, 2020! De ce bagi mâncare pe gât la oameni fără voia lor? An rău!
  8. Ai purtat 5 tricouri și două perechi de blugi. Ai consumat mai puțin detergent și mai puțin Cocolino. Ai dat mai puțini bani pe haine și pe încălțăminte. Asta pentru că n-ai mai rămas cu nimic după ce ai spart tot ce aveai la saltea pe tone de făină, ulei și conserve în luna martie. Mai puțin în șifonier, mai mult în cămară. Nimic nu se pierde, totul se transformă.
  9. N-ai mai dat banii pe nunți și botezuri, n-ai văzut toți oamenii cu care erai prieten de fațadă, n-ai mai făcut pe plac altora, n-ai mai zis ”da” la toate aberațiile. Ai văzut care-s oamenii care contează în viața ta, care sunt acolo mereu, care te iubesc cu adevărat.
  10. Ai înțeles, în sfârșit, ce ți-a spus Nicu Paleru de când a pus el mâna pe microfon la prima lui paranghelie: ”viața e ca un fir de ață”. Da, este. Da, 2020 a făcut coardă de chitară din firul ăsta și-a tras de el cu gheara lui de drac. S-a jucat cu forfecuța de unghii pe lângă firul tău de ață și iată că a tăiat pe lângă. Sâc, sâc!

 

Cookies