ȘTIRI

10 Mai, Ziua Regalității: sărbătoare pentru români

10 Mai, Ziua Regalității. Data de 10 Mai marchează mai multe momente importante din istoria României.

10 Mai, Ziua Regalității sau Ziua Regelui a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947. Era sărbătorită la 10 mai. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României. În 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României.

Ziua Regelui sărbătorea și declarația de independență a ambelor camere ale Parlamentului României față de Imperiul Otoman, declarație care a avut loc la 9 mai 1877, marcând astfel și începutul Războiului de Independență al României.

Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României, România devenind regat.

Legea nr. 103 din 14 mai 2015 hotărăște (art. 1) că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” prin organizarea de manifestări cultural-artistice. În textul actului normativ nu apare explicit denumirea sărbătorii, dar în media e denumită „Ziua Regalității”.

Ziua Regalității – Tronul Regelui Carol I al României va fi expus în București

Tronul Regelui Carol I al României va fi expus în București, de Ziua Regalității, pe 10 mai, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Piesa de mobilier poate fi admirată în Sala Tronului a fostului Palat Regal, amplasat pe estrada de trei trepte, aşa cum a fost întotdeauna poziţionat.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button