10 cărți pentru primăvară (+1)

02 mart. 2021
529 Afișari
10 cărți pentru primăvară (+1)
5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun

Iar a fost o săptămână plină în România. Un bărbat mort de doi ani a fost sancționat de polițiștii din Râșnov pentru că a ieșit pe stradă după ora 23:00. Mai la dreapta, un cetățean din Onești a luat ostatici doi meșteri care îi renovau fosta casă, apoi tot el a sunat la poliție să anunțe că i-a sechestrat. La noi în sat, jumătate din moraliștii de pe internet au intrat într-un fel de preinfarct fiindcă un vlogger adolescent a făcut o mare petrekere cu manele în pandemie.

Dar vom trece peste aceste mici incidente, care ar fi putut fi evitate dacă efectiv ne-am fi văzut fiecare de treaba noastră (traducere: să lăsăm oamenii în pace să iasă din casă și la 23:30, de exemplu, să nu mai luăm muncitori ostatici și să nu ne mai batem capul cu petrecerile altora și în general cu ce fac alții) și mergem mai departe la un subiect drăguț, de primăvară – cărți.

Un text foarte frumos despre problema pe care mulți dintre noi am avut-o cu cititul, respectiv că n-am mai putut să o facem, îl are Nigella Lawson, care scrie aici despre cum nu a mai putut să citească brusc când a început pandemia. 

‘I haven’t actually been reading, but rather auditioning for the part of someone lying on a sofa immersed in a book.’, spunea ea.

Pentru cei care cititul e parte din rutina de viață, care poate au avut niște mici probleme în a mai citi fiction în ultimul an, las mai jos niște titluri care sper să vă facă zilele mai frumoase. Fiindcă se apropie 8 Martie, lista de recomandări poate funcționa și drept listă de cadouri pentru femeile din viața voastră care (încă mai) citesc.

1. The Guest List – Lucy Foley

Un murder mystery superb – toată acțiunea se petrece pe o insulă mică și stâncoasă de pe țărmul Marii Britanii, unde un cuplu foarte posh, care se cunoaște de puțin timp, a invitat toți prietenii și rudele la nuntă. Aici se întâmplă, bineînțeles, o crimă – la momentul tăierii tortului – și e foarte greu să te prinzi cine a făcut-o. Fiecare capitol e din perspectiva unui personaj diferit și atmosfera dark & gloomy e superbă. 

2. Agatha Raisin and the Quiche of Death – MC Beaton

În care se demonstrează cum o pensionară poate să sifoneze ginuri tonice zilnic pe dealurile din Cotswolds, în timp ce încearcă să afle cine a otrăvit un sătean cu un quiche.

3. Now You See Me – Sharon Bolton

Un criminal în serie în Londra contemporană se vrea un copycat după Jack The Ripper, iar Lacey Flint, detectiva care îi investighează cazul, este o gagică foarte aiurită, căreia îi place mult să bea și să agațe în baruri. Vă recunoașteți? 🙂

4. A Year in Provence – Peter Mayle

Pentru mine, A Year in Provence este CARTEA. Nu există alta. Perfectă în stil, umor și descrieri. Titlul explică subiectul – e despre cum Peter Mayle și soția lui, britanici, își bagă picioarele și se mută în Provența. Fiecare capitol e o declarație de dragoste, de multe ori ironică, pentru francezi, pentru mâncare, pentru viață, pentru Mistral, pentru tot. Pentru viață. E cartea pe care o recomand tuturor celor care stau să mă asculte și la care râd cu lacrimi în continuare o dată la trei pagini, de fiecare dată când o citesc.

5. Nori grei deasupra castelului Blandings – PG Wodehouse

Pentru umorul britanic în cea mai frumoasă formă a lui și pentru Împărăteasa, purceaua campioană care mănâncă un manuscris important. Dacă nu ați citit Wodehouse până acum, pliz do.

6. Blood Orange – Harriet Tyce

Un thriller psihologic cu o avocată foarte mișto din Londra, măritată, care are o fiică de 6 ani, o pasiune formidabilă pentru alcool și un amant (tot avocat) cu care face niște sex de calitate superioară. O dată cu primul ei caz de apărare pentru o femeie acuzată că și-ar fi ucis soțul, încep să apară și complicații în viața personală. Blood Orange e despre cele mai subtile manipulări care se întâmplă în cuplu și despre cum domestic abuse nu înseamnă doar bătaie, ci și niște scheme psihologice atât de finuțe încât nu îți dai seama decât după ce te-a lovit ceva grav.

7. The Good Husband of Zebra Drive – Alexander McCall Smith

Mma Precious Ramotswe, o tipă de vreo 30 și ceva de ani din Botswana, se mută din ‘the bush’ în capitala Gaborone și înființează prima agenție de detective private din țară (doar de femei, adică). E una dintre cele mai amuzante serii pe care le-am citit vreodată, iar modul în care McCall Smith povestește despre atmosfera din Africa, cultura locală, contrastele dintre viața rurală și cea de la oraș, plus relațiile dintre personaje te face să vrei să îți vinzi câinele și să te duci fix în Botswana. Bonus points pentru Mma Grace Makutsi, asistenta leneșă și haioasă, cu care bea ceai și discută aspecte din cartea The Principles of Private Detection.

8. Bună seara, Melania – Rodica oOșog Brașoveanu

Personajul principal, Melania Lupu, o doamnă de 60 de ani, pasionată de artă și intrigi polițiste, care îl are ca partener pe Mirciulică pisoiul, pe care îl răsfață cu prăjituri, încearcă să orchestreze furtul unei opere de artă.

9. Bel Canto – Ann Patchett

Un roman SUPERB, care se petrece în vila unei ambasade din America de Sud și care începe cu o petrecere luxoasă, cu invitați importanți, artiști, oameni de afaceri, politicieni. În mijlocul parangheliei, dau buzna un grup de teroriști care voiau să îl răpească pe ambasadorul țării respective, dar descoperă cu stupoare că ambasadorul rămăsese acasă în seara respectivă, pentru a nu pierde ultimul episod din telenovela preferată.

E o carte nu doar haioasă, ci și emoționantă prin modul în care construiește relațiile dintre personaje și demonstrează că nici o situație nu e albă sau neagră, respectiv teroriștii nu sunt întotdeauna doar niște băieți răi și, bonus, sindromul Stockholm chiar e o situație.  Există și film (dar nu știu cum e).

10. French Women Don’t Get Fat – Mireille Guiliano

În care se explică subtil că viața este despre plăcere, care o include pe aia de a mânca și de a nu te simţi niciodată prost pentru asta. În Franţa, femeile nu-și fac probleme de genul, fiindcă stilul lor de viaţă nu include vină, pentru nimic, cu atât mai puţin pentru mâncare.

10+1. George Orwell – Animal Farm

Pentru că 2020 🙂

Nota B365.ro: Pentru că ne și vă place Oana, mai avem de la ea:

Cookies