10.000 de câini și pisici din București vor fi sterilizate gratuit de Primăria Capitalei. Tot ce trebuie să știți despre această inițiativă

01 sept. 2021
491 Afișari
10.000 de câini și pisici din București vor fi sterilizate gratuit de Primăria Capitalei. Tot ce trebuie să știți despre această inițiativă
10.000 de câini și pisici din București vor fi sterilizate gratuit de Primăria Capitalei. Tot ce trebuie să știți despre această inițiativă. Sursa foto: Unsplash

Primăria Capitalei ia măsuri în legătură cu înmulțirea necontrolată a pisicilor și câinilor fără pedigree din oraș, dar și pentru stăpânii care au adoptat un animăluț de companie și nu au apucat să îl sterilizeze. Astfel, autoritățile vor steriliza și în acest an 10.000 de câini și pisici, după ce inițiativa a avut loc atât în 2018, cât și în 2019.

Vești bune de la Primăria Capitalei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre potrivit căruia vor fi sterilizate 10 mii de animale din Capitală. Această acțiune vizează atât câinii fără pedigree, cu deținător, cât și pisicile fără pedigree, cu și fără deținător. Potrivit autorităților, acest proiect va începe în perioada imediat următoare.

Ce presupune proiectul aprobat de Primăria Capitalei și ce

Astfel, prin intermediul acestui program aprobat de Primăria Capitalei vor fi subvenționate următoarele servicii:

  • identificarea prin microcip şi înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS),
  • sterilizarea câinilor fără pedigree, cu deținător,
  • sterilizarea pisicilor fără pedigree, cu și fără deținător.

Fiecare persoană cu domiciliul sau reședința în București se va putea bucura de prevederile acestui proiect, însă în limita a maximum 5 animale (câini și/sau pisici) înscrise, în limita plafonului stabilit.

De asemenea, trebuie precizat faptul că nu va exista vreun criteriu de ordonare, autoritățile vor merge pe principiul „primul venit primul servit”. Cheltuielile rezultate în urma acestor proceduri medicale vor fi deduse din bugetul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor.

Ce informații esențiale trebuie să știe stăpânii câinilor

Stăpânii câinilor trebuie să știe că identificarea prin microcip și înregistrarea acestora în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) este obligatorie prin lege. În acest sens, bucureștenii care dețin una sau mai multe pisici pot să răsufle ușurați – nu există această obligativitate legală pentru a înregistra pisicile în vreun sistem de evidență.

Identificarea prin microcip și înregistrarea datelor câinelui și ale proprietarului acestuia în RECS oferă o serie de avantaje, printre care:

  • previn abandonul câinilor
  • ajută la sancționarea celor care totuși săvârșesc această contravenție

Datorită microcipului înregistrat în RECS, autoritățile pot identifica proprietarul câinelui abandonat.

Primăria Capitalei a derulat acest proiect și în 2018, dar și în 2019

Potrivit autorităților, proiectul este direcționat drept o soluție pentru problema generată de abandonul de animale, dar și ca urmare a numeroaselor petiții primite de către ASPA cu privire la înmulțirea necontrolată a pisicilor fără stăpân din Capitală.

Astfel de programe de sterilizare gratuită au mai avut loc în Muncipiul București atât în 2018 cât şi 2019, în baza HCGMB nr. 156/2018, HCGMB nr. 124/2019. Trebuie menționat că acțiunea din acest an va duce la sterilizarea celui mai mare număr de animale de până acum – cele două programe precedente au dus la castrarea a circa 9300 de animale: 2800 în 2018, şi aproximativ 6500 de animale în 2019 (1960 câini și 4517 pisici).

Cookies