1 mai la mare: de când a început tradiția și cum arătau ”fițele” de pe litoral, în trecut

de:
30 apr. 2013
1 Afișari
1 mai la mare: de când a început tradiția și cum arătau ''fițele'' de pe litoral, în trecut

În Romania, 1 mai a căpătat o importanţă deosebită în epoca comunistă şi era marcată tot printr-o minivacanţă, fiind două zile libere. Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. 

Tradiţia cu ”1 mai la mare” a început de pde vremea comunismului. Ziua de 1 mai coincidea cu deschiderea sezonului de vară, deci lumea se ducea la ştrand, iar tineretul, şi atunci ca si acum, pleca la mare. 

Oamenii, chiar ;i atunci, considerau că 1 mai este o scurtă vacanţă, în timp ce defilarea era pe plan secund.

După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, iar cei mai mulți săbătoresc pe litoral.

Am vorbit cu trei nostalgici ai anilor ’90 pentru a ne povesti care erau deosebirile dintre 1 mai de atunci şi 1 mai de acum. ”În primul rând, mie mi-e dor să ne înghesuim toţi în tren, să avem bani de-o bere şi un hot dog… Acum toţi vin cu maşinile scumpe aşa, ca la expoziţie.. Zici ca nu eşti pe litoral, ci la salonul auto. Nu mai zic că petrecerile pe plajă sunt perimate. Acum toţi se bat în rezervări la cluburile de lux din Mamaia…”, povesteşte Dan.

Vama Veche sau Costineşti ar putea părea scăparea celor care nu-şi doresc să vadă fiţe etalate, maşini scumpe şi oameni ”crispaţi”. ” Da, să zicem că-n Vamă sau Costineşti fiţele sunt lăsate, oarecum, deoparte. Nu vă închipuţi, şi acolo sunt.. Dar nu în aceeaşi proporţie. Dar ce s-a schimbat faţa de 1 mai-ul pe care-l iubesc eu este atmosfera. Înainte, oamenii veneau la mare, se distrau, dansau, socializau în timp ce beau şi ceva alcool. Acum e altfel: bei până nu mai poţi, caz lat, adormi la 1, s-a dus distraţia. Tinerii nu mai dansează, acum se bălăngăne. Muzica nu mai e aceeaşi. Păi noi dansam până slăbeam 3 kilograme”, spune Ionuţ.

”Înainte erau prieteni cu toţii. Mergeam la mare de 1 mai ca o familie. Gaşca era toată plaja. Salutam pe toată lumea, ne opream pe stradă, râdeam. Acum, am impresia că toţi se uită urât la tine, te judecă, pari că nu reuşeşti să te ridici la nivelul lor. Oricum, eu încă iubesc 1 mai la mare. Mi-ar plăcea doar … mai puţine figuri, mai puţine excese, mai puţine come alcoolice, mai multă distracţie. Asta e diferenţa. Înainte, ne distram mai mult. Sau e doar o părere…”, spune Horia.

Cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul românesc și-au format, de-a lungul timpul, o identitate.

Mamaia este cunoscută a fi stațiunea de fițe a litoralului românesc. Hoteluri de 5 stele, maşini de lux, restaurante şi cluburi luxoase, palmieri, fântâni arteziene spectaculoase, evenimente mondene şi spectacole de senzaţie, terase şi grădini liniştite, zone de promenadă, parc acvatic, telegondolă şi centre de agrement, cam aşa poate fi descrisă staţiunea.

Povestea stațiunii Mamaia începe în anul 1905, când pe fâșia de pământ dintre mare și lacul Siutghiol începe construcția primelor amplasamente turistice de pe litoral. Stațiunea a fost inaugurată un an mai târziu, pe data de 22 august. Mica stațiune, denumită popular a€œbai de mare, a devenit în scurt timp oază de liniște și relaxare a elitelor vremii, dar și a familiei regale, fiind vizitată de un număr record de turiști. Pentru a facilita accesul în stațiune, autoritățile vremii construiesc o cale ferată care face legătură între Mamaia și gară din Constanța, pe traseul de astăzi al bulevardului Mamaia. Stațiunea cunoaște o „înflorire” accelerată în perioadă interbelică, atunci când renumele sau trece granițele țării. Este momentul în care apar primele construc’ii importante ale stațiunii, amintind aici Castelul Căra-Dalga, reședința de vară a regalității, Cazinoul, vila Albatros (prima unitate de cazare de la malul mării) și Hotel Rex. Spre sfârșitul anilor ’50 apare al doilea hotel de pe litoral, denumit București (actual Iaki). Mamaia continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat în era comunistă, atunci când se construiesc multe dintre hotelurile stațiunii: Patria, Național, Dorna, Bicaz, Astoria, Riviera, Metropol, Majestic, Mercur, Minerva, etc. În anii ’80, Mamaia continuă să se extindă și devine un paradis al turiștilor din fostul bloc sovietic. Anii ’90 aduc un declin al stațiunii, dar cu trecerea anilor Mamaia își recăpăta renumele de ”œPerla litoralului românesc”.

Mamaia, 1970 – sursa: Facebook Turism de Altadata

Costinești

Având ca simbol Obeliscul şi Epava navei Evanghelia, Costineşti este cunoscută ca staţiunea tineretului, cu preţuri studenţeşti şi atmosferă de distracţie.

Zonă pe care este amplasată stațiunea Costinești este un loc încărcat de istorie, primele dovezi de locuire datând din epocă a fierului. Istoria propriu-zisă a așezării Costinești începe la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când generalul Emil Costinescu colonizează cu populație germană moșia pe care o deține în zonă, aproape de malul mării. Noii locuitori ridica pe pământul de la malul mării 48 de gospodarii, acest lucru marcând începutul satului Costinești. O mare parte dintre coloniștii germani părăsesc regiunea în anul 1940, atunci când pleacă în Germania. Satul este ocupat de locuitor români care continuă dezvoltarea așezării.
 
În anul 1949, odată cu amenajarea unei tabere pentru elevi în zonă lacului Costinești, se pune bazele stațiunii. De acolo vine denumirea de „Stațiunea tineretului”. 

Costineşti, 1970 – foto: Facebook Turism de Altadata

Plajă stațiunii Costinești are o lungime de 1 kilometru, iar lățimea să diferă pe anumite sectoare. În zonă Obeliscului, plajă este mai lată, însă foarte aglomerată pe timpul verii. În zonă de nord, spre Epavă, plajă este mai îngustă, acoperită cu nisip fîn și mărginită de o faleză joasă. Pe plajă există beach baruri și baze de agrement, șezlonguri și umbrele. 

Vama Veche este staţiunea potrivită pentru persoanele nonconformiste, care n-au nevoie de camere de lux și se mulțumesc cu un cort. Vama înseamna distracție, libertate, plaja, muzică rock, cort, romantism…Pe vremuri, în Vama Veche veneau oameni care căutau liniştea, izolarea, refugiul în natură. Artiştii, scriitorii, muzicienii, actorii, tinerii nonconformişti şi cetăţenii străini care populau zona au atras într-o primă fază o categorie de „spectatori“ adiacentă lor prin preocupări şi model spiritual.

Vama Veche este o stațiune în continuă transformare. Un lucru rău după unii este că  aici s-a construit foarte mult în ultimii ani, iar „spiritul” s-a pierdut printre tonele de moloz și beton. Nu trebuie uitat totuși că „spiritul” ține mai mult de oamenii care populează Vama Veche și mai puțin de construcțiile înconjurătoare. Vama Veche a fost și a rămas una dintre cele mai nonconformiste destinații de vacanță, cu toate că vamaiotii get-beget susțin că atmosferă s-a deteriorat, motiv pentru care au înființat asociația Salvați Vama Veche.

Cu toate astea, este locul unde se poate petrece un concediu în mijlocul naturii, într-o atmosferă specială de libertate.
 
Plaja din Vama Veche este lată, având în unele zone peste 200 metri. Intimă și sălbatică, plajă este populată și noaptea de tineri care se adună în jurul focurilor de tabără. Din cauza aglomerației și a lipsei de educație, uneori plajă este plină de gunoaie.

Cazarea este asigurată de câteva hoteluri, puține la număr, dar mai ales de vile și pensiuni. Tarifele de cazare sunt mici în comparație cu celelalte stațiuni de pe litoralul românesc.

În Vamă Veche se află unele dintre cele mai originale terase şi restaurante, cu mese şi scaune din lemn, cu umbrele din stuf, unde se servesc hamsii prăjite, mici, pizza etc.

Vama Veche, foto Unu Mai Vama Veche Facebook

 

sursa: litoralulromanesc.ro

 

Cookies