1 Mai în Capitală: de la greva Atelierelor Griviţa la grătarele din pădurea Cernica

de:
01 mai 2011
0 Afișari
1 Mai în Capitală: de la greva Atelierelor Griviţa la grătarele din pădurea Cernica

Cu toate că în România 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890, ziua a devenit notorie abia în perioada regimului comunist. În acest sens aportul grevelor de la Atelierele CFR Griviţa la „glorioasa” istoriografie a Partidului Comunist Român a fost pe măsură.

Cea mai glorioasă pagină a luptei clasei muncitoare contra burgheziei”, a fost adusă în prim plan, într-un mod denaturat, în fiecare an de 1 Mai, atunci când autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde ale Capitalei. Decorul era întotdeauna acelaşi: mii de oameni „ai muncii” inundau orasul cu cântecele şi uralele lor: pionierul care îşi flutura mândru cravata roşie, colhoznicul cu zâmbet fals sau stahanovistul, eroul muncii socialiste.

Concret, comuniştii nu au făcut decât să revendice una dintre cele mai negre zile din istoria Capitalei când haosul şi corupţia din administraţie cumulate cu o serie de măsuri de austeritate au dus la instituirea stării de asediu în Bucureşti dar şi în alte oraşe ale ţării. Bilanţul: patru morţi, 40 de răniţi grav şi mulţi alţi răniţi, doar în Capitală.


E drept, scânteile au fost împrăştiate de un grup de comunişti, între care şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, însă sunt foarte multe voci care susţin că în evenimentele de la Griviţa s-au implicat alte forţe, pentru care revolta muncitorească a jucat rolul unei subtile diversiuni.

Cu toate acestea, evenimentele din 15-16 februarie 1933 au fost invocate febril în perioadă comunistă iar deznodământul a fost pe măsură. Probabil şi din cauza unei antipatii căpătate în această perioadă de cei care şi-au pus semnătura pe manualele din şcoli. Mai exact pe cărţile de istorie post-decembriste care menţionează vag morţii de la Atelierele Griviţa şi motivele revoltei, care în esenţă ar trebuie să stea la baza sărbătorii de 1 Mai autohtone.

Cert e că în prezent, semnificaţia acesteia se pierde de la o zi la alta, iar cei care aprind un gratar şi desfac o bere în cinstea zilei de 1 Mai habar n-au de ce o fac.

Cookies