BAZAR

1 iunie, Ziua Copilului! De ce se sărbătorește pe această dată în fiecare an

Ziua Copilului se sărbătorește în mai multe state, iar obiceiurile legate de aceasta variază de la un stat la altul și chiar de la familie la familie. La noi în țară, Ziua Copilului se sărbătorește oferind copiilor, indiferent de vârstă:

bomboane
jucării
ursuleţi de pluş
baloane colorate
hăinuţe
lucruri pe care ei și le doresc.

Pe lângă toate acestea, de Ziua Copilului sunt organizate de obicei:

petreceri-surpriză
evenimente artistice
ateliere dedicate copiilor
dansuri tradiţionale
manifestări sportive
excursii.

Copii alături de părinți într-un parc și multe baloane.

De ce se sărbătorește Ziua Copilului pe 1 iunie, în fiecare an.

De Ziua Copilului este un prilej pentru părinți să petreacă mai mult timp cu copiii lor, arătându-le dragostea, afecțiunea și să se joace alături de aceștia, deoarece, pentru ei jocul este cel mai important lucru.

Apariția acestei zile
În 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva a fost propusă sărbătorirea unei zile dedicate copilului. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

Cum și când se sărbătorește Ziua Copilului în România și în lume
Pe 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis, a semnat un decret privind promulgarea legii prin care s-a modificat Codul muncii, declarând ziua de 1 Iunie, zi liberă. Anul 2017 a fost primul an în care Ziua Copilului a fost liberă.

Peste 100 de țări sărbătoresc ziua copilului, însă nu în toate țările se sărbătorește pe 1 iunie. Mai sunt unele în care aceasta se sărbătorește pe 20 noiembrie, dar sunt și țări care celebrează copilărie pe alte date.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button