1 Decembrie, în Capitală: Ocupaţi gardurile, stâlpii şi copacii! FOTOGALERIE

de:
01 dec. 2011
1 Afișari
1 Decembrie, în Capitală: Ocupaţi gardurile, stâlpii şi copacii! FOTOGALERIE

La mulţi ani, Japonia!”, se aude la un moment dat în mulţimea care cu greu ieşea din metroul oprit de câteva minute în staţia Aviatorilor. Garnitura, ticsită de oameni, şi-a reluat drumul abia după ce ultimii bucureşteni au păşit pe scările care duceau spre turnicheţii aproape blocaţi. E trecut de 10 şi jumătate iar parada militară stă să înceapă, la o staţie distanţă, la Arcul de Triumf. „Uite, Gogule! Unde vrei să apari? La Pro TV sau Antena 1?”, glumeşte un ins, cu un tricolor legat la gât, făcând semn din cap către reporterii celor două televiziuni care rătăceau printre oameni, la ieşirea din subteran.

Afară puhoiul este strunit de jandarmi, militari şi poliţişti locali: bunici, copii, părinţi, cupluri şi grupuri de tineri. Toţi se grăbesc să prindă un loc cât mai în faţă, eventual chiar lângă gardurile de protecţie montate de Jandarmerie. Din discuţiile din jur, mulţi au făcut o tradiţie din mersul de 1 Decembrie, la paradă. „După al doilea rând nu se vede nimic, Buni! Mă ţii sus, da?”, zice un ţânc, trăgându-l pe bunicul său de mânecă, să grăbească pasul.

În Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarele bulevardelor Constantin Prezan şi Kiseleff nu mai e loc s-arunci un ac. Gardurile, copacii, şi în unele cazuri şi stâlpii, au fost „cuceriţi” de căţărători de ocazie. Chiar şi terasa unei case de protocol a RA-APPS din colţul Kisseleff-ului a fost ocupată abuziv de curioşii care au sărit gardul, nemaipunând la socoteală şi acoperişurile chioşcurilor de bilele ale RATB din zonă care au fost transformate în tribune pentru cei mai sprinteni.

Domnu’, domnu’… rucsacul!

Mulţimea nu este “populată” doar de curioşi. Mulţi sunt “la datorie” şi au o sarcină extrem de „periculoasă”: să depisteze eventualii terorişti care ar putea da peste cap ceremonialul. Din loc în loc, câteo echipă mixtă compusă dintr-un jandarm şi-un ofiţer de informaţii îmbrăcat în civil purică rucsacurile şi gentile voluminoase. „Păi şi dacă am adus cu mine artificii să sărbătoresc Ziua Naţională?”, spune pe un ton cât se poate de serios un tânăr, când este oprit. „O să presupunem că glumiţi, ca să evităm o percheziţie corporală”, răspunde civilul, în momentul în care primul autovehicul din “tehnica” pregătită pentru parada îşi face apariţia pe sub Arcul de Triumf.

Maşinile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne au fost întâmpinate cu ropote de aplauze de cei adunaţi pe Kiseleff, în zona ambasadei Canadei. Până aici n-au ajuns însă şi batalioanele de militari. Au făcut dreapta la un moment dat, la câteva sute de metri de Arcul de Triumf. “Da’ soldaţii nu vin aici, tati?”, întreabă dezamăgit un puşti de vreo şapte ani, cocoţat în cârca tătălui său. „E drumul prea lung şi obosesc”, răspunde descumpănit acesta, ridicându-se pe vârfuri. În zare se văd „Scorpionii Roşii”, care cotesc la mai puţin de jumătatea traseului urmat în anii trecuţi.

Parada militară de 1 Decembrie a fost încheiată, în premieră, de patrulele hipo ale Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, la ora 12:00 fix. „Gata, s-a terminat?”, întreabă acelaşi puşti, decepţionat de-a dreptul. „Vrei să mergem acasă?”, îi răspunde tatăl, c-o grimasă pe faţă, dându-l jos de pe umeri. „Nuuu! Mergem să vedem palatului lui Becali”, vine răspunsul foarte hotărât.

Cookies