1 Aprilie Ziua Păcălelilor. Tradiții și obiceiuri de 1 Aprilie. Ce NU este bine să faci azi

01 apr. 2021
345 Afișari
1 Aprilie Ziua Păcălelilor. Tradiții și obiceiuri de 1 Aprilie. Ce NU este bine să faci azi

1 Aprilie Ziua Păcălelilor este celebrată în România încă din secolul al XIX-lea, fiind cunoscută și ca Ziua Internaţională a Păcălelilor. Există, ca la fiecare astfel de zi, anumite tradiții și obiceiuri, în funcție de țară.

1 Aprilie Ziua Păcălelilor. Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai acestei zile ar putea fi festivalul roman Hilaria, care se desfăşura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie, o zi care încă este sărbătorită în unele ţări de limbă spaniolă.

Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului.

Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

1 Aprilie Ziua Păcălelilor. Tradiții și obiceiuri de 1 Aprilie

Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei.

Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

În ţara noastră, ziua-pacalelilor de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altfel vei avea ghinion tot anul.

1 Aprilie Ziua Păcălelilor

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda, o tradiţie de Ziua Păcălelilor constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

Sărbătoarea este celebrată şi în Canada, dar şi în Portugalia şi Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile.

În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume şi farse, iar activităţile serioase sunt de evitat.

Cookies