Talmeș-balmeș privind restricțiile din București. Vezi aici tot ce s-a decis până acum și care sunt de fapt noile restricții din Capitală

24 mart. 2021
287 Afișari
Talmeș-balmeș privind restricțiile din București. Vezi aici tot ce s-a decis până acum și care sunt de fapt noile restricții din Capitală

Situația s-a complicat în ultimele zile în București din cauza pandemiei COVID-19, și fiecare lider politic a venit deja cu o părere despre cum și ce trebuie făcut pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Totuși, chiar dacă am depășit de două zile indicele de 6% privind incidența cazurilor, carantinarea Capitalei pare să fie evitată cu orice preț. Totuși, avem promisiunea că din weekend vom avea în vigoare noi măsuri suplimentare. Mai mult, Piedone a venit azi cu o inițiativă de a închide mall-urile și magazinele mai devreme, însă Prefectul Capitalei spune că decizia nu ar fi legală.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea zilele trecute că e „o chestiune de zile” până când noile măsuri vor intra în vigoare în București. Se pare că acestea ar fi pregătite pentru weekend, după ce joi ar urma să aibă loc o ședință a Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili noile măsuri ce ar urma implementate în România.

Potrivit propunerilor discutate, va fi diferențiere de restricții între cele din weekend și restul săptămânii. Propunerile sunt ca magazinele să fie închise la 16, iar circulația să fie restricționată de la ora 20.00 pentru weekend. Măsurile existente pentru celelalte zile ale săptămânii rămân neschimbate.

Autoritățile spun că Bucureștiul nu va intra în carantină, deși incidența cazurilor de COVID-19 s-a dublat în doar 3 săptămâni.

Experții din sănătate au o listă de lucru pentru măsurile care ar putea fi luate în București, după ce rata de infectare a crescut la 6,22 la mie. Restricțiile vor fi discutate mâine. Va fi stabilit un nou mod de calcul al incidenței. DSP cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur, ceea ce înseamnă că numărul clienților primiți în același timp va fi limitat. În plus, magazinele ar putea fi închise la ora 18.00, iar în weekend chiar mai devreme, la ora 16.00.

Una dintre propunerile discutate de autorități este ca în localitățile care au o rată de incidență de peste 6 la mie, magazinele să se închidă la ora 18.00, față de ora 21.00 în prezent. Mai mult, în weekend, magazinele ar putea fi deschise până la ora 16.00.

De asemenea, ar putea fi schimbată și ora de la care nu mai avem voie să circulăm pe stradă seara, oră care în prezent este 22.00.

Se evită carantinarea Capitalei, dar se vor lua noi măsuri

„Bucureştiul, dacă este să judecăm, are cam 25% din economia naţională, mare parte din populaţie, este o aglomerare urbană destul de mare, trebuie luate în considerare toate aceste elemente în momentul în care se impun măsuri, ca să ştim dacă acele măsuri sunt sau nu eficiente”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Și primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că măsura de plasare a Bucureștiului în carantină este evitată „pe cât posibil” prin intensificarea controalelor. El a subliniat importanţa respectării regulilor sanitare pe parcursul următoarelor două luni, până când mai mulți români vor fi vaccinaţi.

Deciziile lui Piedone, motiv de scandal în București

Piedone a anunțat, miercuri, că Sectorul 5 va impementa o serie de măsuri restrictive mai devreme, chiar de joi, 25 martie. Totuși, Alin Stoica, prefectul Capitalei, spune că va verifica legalitatea dispoziției date de primarul Sectorului 5 pentru implementarea de restricții – reducerea programului unor agenți economici. Potrivit prefectului, astfel de decizii se pot lua în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

„A fost o decizie a primarului şi urmează să verificăm legalitatea ei. (…) Urmează să fie luate nişte măsuri la nivel guvernamental, pe care noi le vom aplica unitar pe Bucureşti sau poate ideal ar fi pe o arie mai extinsă, Bucureşti plus o parte din Ilfov şi astfel de demersuri nu fac altceva decât să creeze (…) confuzie”, a afirmat Stoica, conform Agerpres.

El a menţionat că, din câte cunoaşte, Primăria Sectorului 5 nu are cum să schimbe programul operatorilor economici, amintind că Prefectura Capitalei face o analiză pe această temă.

Ce măsuri ar intra în vigoare în Sectorul 5

Programul mall-urilor, teraselor şi altor agenţi economici din Sectorul 5 va fi redus, de joi până pe 11 aprilie, ca urmare a unei dispoziţii a primarului Cristian Popescu Piedone, pentru a preveni carantinarea, a informat miercuri autoritatea locală.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 5, mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile vor fi deschise, de luni până vineri, între orele 07,00 – 19,00, iar sâmbăta şi duminica în intervalul orar 07,00 – 15,00. Programul benzinăriilor şi farmaciilor nu va fi afectat. Farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

În schimb, programul pieţelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica, urmând a fi deschise de luni până vineri în intervalul orar 7,00 – 17,00, iar sâmbăta şi duminica între 7,00 şi 15,00. Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

Programul mall-urilor, supermarketurilor și teraselor va fi redus în sectorul 5 al Capitalei, începând de joi, 25 martie. Măsura va fi în vigoare până în 11 aprilie, în toate zilele săptămânii. Prefectul Capitalei a anunțat ulterior într-o declarație de presă că este decizia primarului și că verifică legalitatea ei.

„Potrivit celor mai recente informații venite de la Grupul de Comunicare Strategică, în București, rata de incidența înregistrată la 14 zile a ajuns la 6,37 cazuri la mia de locuitori. Pentru a proteja sănătatea cetățenilor din Sectorul 5 și nu numai, Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca începând de mâine, 25 martie 2021 și până în 11 aprilie 2021 să se reducă programul agenților economici de pe raza sectorului”, se arată într-un comunicat al primăriei.

Programul comunicat operatorilor economici din sectorul 5:

LUNI – VINERI – mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 19.00

SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ – mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 15.00

Programul farmaciilor nu va fi afectat. Acestea vor funcționa după programul normal, iar farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

Programul piețelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica după cum urmează:

LUNI – VINERI – 07.00 – 17.00

SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ – 07.00 – 15.00

Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

„În privința cursurilor școlare, Primăria Sectorului 5 va asigura în continuare produsele necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19, și anume: măști de protecție pentru elevi și profesori și dezinfectanți. Primăria nu poate dispune suspendarea cursurilor, acest lucru intrând în atribuțiile Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Poliția Locală a Sectorului 5 va efectua verificări pe raza sectorului pentru a se asigura că agenții economici respectă măsurile incluse în dispoziția emisă de Primarul Sectorului 5. Cei care nu vor duce la îndeplinire normele impuse prin această dispoziție vor avea autorizație de funcționare suspendată și vor fi sancționați conform legii”, se mai arată în comunicat.

Iohannis s-a implicat și el în scandalul carantinării Bucureștiului

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Dăbuleni, că nu este de acord cu dorința lui Vlad Voiculescu privind carantinarea Bucureștiului. Președintele a spus că este însă nevoie de restricții suplimentare în București. Totodată, el a subliniat că nu se dorește o carantină națională.

„Situația din București este complicată. Cred că pentru București este nevoie să se ia restrucții suplimentare. Sper ca cei din Comitetul bucureștean să fie înțelepți și să ia decizii corecte. Restricții sunt necesare acolo unde se formează aglomerații în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru malluri. Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție”, a spus președintele Iohannis.

”Setul de măsuri de care dispun autoritățile este cunoscut, sunt restricțiile în vigoare în toată țara. Evident este campania de vaccinare care prinde din ce în ce mai multă viteză. Acest val 3 nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val 3 este nevoie de respectarea restricțiilor și de accelerarea campaniei de vaccinare. Sunt foarte îngrijorat, situația este extrem de serioasă, fac un apel la toți românii să respecte restricțiile și să se înscrie la vaccinare”, a mai spus șeful statului.

El a subliniat că nici el, nici Guvernul, nu sunt de acord cu impunerea unei carantine naționale.

Raed Arafat a respins ideea unei carantine totale de weekend

Raed Arafat a declarat, la Digi24, că săptămâna această urmează să fie aprobate restricții suplimentare, inclusiv o carantină prelungită pe timp de noapte, despre care spune că este o măsură care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului Sars-Cov-2. Șeful DSU a mai precizat că autoritățile nu au fost a

„S-a constatat că ordinele nu mai sunt respectate în ultima perioadă, lumea s-a relaxat. Toate regulile care sunt în vigoare trebuie să fie respectate, nu vorbim de altele noi, ci adaptate. La mall nu exista food court, nu există cinematograf deschis, e doar partea de cumpărături. Magazinele trebuie să respecte regulile de distanțare. Putem să ne așteptăm la anumite reglementări care să intensifice controlalele pe mecanismele deja aprobate. (…) Sunt localuri de noapte la care la masă stai şi înţeleg că factura depăşeşte 10.000 de lei.

Și dacă la o masă faci 10.000 de lei, ce te interesează că vine poliţistul şi-ţi dă amendă de 5.000 de lei pentru noaptea respectivă? Că nu are voie să-ţi dea mai multe amenzi. Şi atunci aceste zone care încalcă regulile trebuie să fie luată o măsură mai aspră cu ele pentru că, în final, noi nu trebuie să protejăm pe cei care doresc să încalce legea şi încalcă legea, noi trebuie să protejăm pe cei care nu vor să încalce legea şi care vor să-şi desfăşoare activităţile în condiţiile prevăzute de ordinele miniştrilor şi de dispoziţiile legale care există”, a declarat Arafat.

Cookies