Povestea Uzinei Mecanice București. Tot ce trebuie să știți despre locul din Capitală unde se vor construi blindate

17 mart. 2022
1548 Afișari
Povestea Uzinei Mecanice București. Tot ce trebuie să știți despre locul din Capitală unde se vor construi blindate
Povestea Uzinei Mecanice București. Tot ce trebuie să știți despre locul din Capitală unde se vor construi blindate. Sursa foto: Rumanian Army

Tensiunile cauzate de conflictul din Ucraina au făcut autoritățile române să caute metode de producție de tehnică și echipamente militare moderne în țară. Acest lucru se va întâmpla chiar în București, la Uzina Mecanică București, o fabrică cu o activitate de aproape cinci decenii în domeniu, unde se vor produce blindate de tip Piranha V. Pentru a afla mai multe despre locul unde se vor produce noile echipamente pentru armata română, vă prezentăm povestea Uzinei Mecanice București.

Povestea Uzinei Mecanice București începe, conceptual, după anul 1968, când evenimentele care au devenit cunoscute sub denumirea de „Primăvara de la Praga” au cauzat o schimbare privind modul în care România (la acea vreme Republica Socialistă România) se raportează la Uniunea Sovietică dar și la modul în care țara percepe politicile de apărare.

Uzina Mecanică București s-a denumit inițial „Fabrica de Mașini Grele Speciale”

Prin urmare, conducerea țării a decis că era nevoie ca România să poată produce armament pe cont propriu, pentru a diminua dependența de Uniunea Sovietică din acest punct de vedere. Astfel, specialiștii din domeniul militar au gândit viabilă producția unor tancuri și alte vehicule românești, mai ales dacă luăm în calcul experiența acumulată de aceștia în urma proiectării și construirii de transportatoare amfibii blindate.

Societatea uzinei a fost înființată în data de 17 decembrie 1978, prin decretul nr. 514. La început, aceasta se numea „Fabrica de Mașini Grele Speciale”, fiind o fabrică anexă a întreprinderii „23 August” din Capitală. La început, capacitatea uzinei era de circa 210 tancuri pe an și de 100 de seturi de piese de schimb. Din anul 1979, uzina a beneficiat și de o pistă și un poligon de rulaj și încercări în localitatea Mihai Bravu din județul Giurgiu.

În perioada 1979-1985 a fost produs primul model de tanc conceput în România, și anume tancul TR-580, realizat pe modelul tancului sovietic T-55.

De asemenea, în perioada 1982-1991 a fost produs tancul TR-85, mai multe unități din acest model aflându-se și în prezent în dotarea Statului Major al Forțelor Terestre. Din 1984 până în 1991 au fost produse prototipuri pentru tancul TR-125, dar și poduri mobile de asalt PMA-50, pe șasiul tancului TR-85.

Ce a urmat după Revoluție pentru uzină

Imediat după Revoluția din 1989, în anul 1990, prin H.G. nr. 1329/21.12.1990 s-a dispus ca fabrica să treacă din componența S.C Faur S.A (fosta întreprindere „23 August”) în cea a Grupului Industrial al Armatei, tot atunci fiind redenumită în Uzina Mecanică București, fiind trecută la statutul de unitate militară, și dotată și organizată corespunzător.

Hotărârea de Guvern nr. 324/02.07.1997 a dus la trecerea Uzinei Mecanice București în subordinea R.A „Arsenalul Armatei”, funcționând sub această regie până în anul 2000, când HG nr. 979/19.10.2000 a făcut ca uzina să treacă sub autoritatea Ministerului Industriei și Comerțului sub titulatura S. ARSENAL S.A. – Sucursala Bucureşti din cadrul C.N. “ROMARM” S.A. Restructurarea și reorganizarea industriei de apărare din anul 2001 au făcut ca uzina să devină societate comercială, cu capital de stat, sub denumirea din prezent, fiind de asemenea și filială a Romarm.

Ultima modificare de acest fel a avut loc în vara anului 2014, când denumirea societății s-a schimbat în Societatea „Uzina Mecanică București” S.A.

Între 1997 și 2009 a avut loc producerea tancului TR-85M1, dar și modernizarea tancurilor TR-85 la standardul NATO M1. De asemenea, între 2008 și 2009 au fost produse dragoare de mine DMT-85M1, pe șasiul tancului TR-85M1.

În ultimii ani, Societatea “Uzina Mecanică Bucureşti” S.A a executat mentenanţa tancurilor TR-85M1 şi TR-85 din înzestrarea Statului Major al Forţelor Terestre și a proiectat şi produs două derivate pe şasiu de tanc TR-85M1 și anume podul mobil de asalt şi tractorul de evacuare şi reparaţii tancuri.

În data de 15 martie 2022, General Dynamics European Land Systems a semnat un joint-venture cu Uzina Mecanică București (UMB). În unitatea din București va fi produsă integral următoarea tranșă de blindate Piranha 5 pentru Armata României, dar vor fi fabricate și viitoare comenzi pentru export. Este vorba în total de 227 de blindate, valoarea totală a contractului fiind de circa 900 de milioane de euro.

Cookies